Кадър от филма "Сутрешен блок"; Снимка: outnow.ch

Ако часът е 9.45 сутринта, а вие вече се чудите как ще изкарате остатъка от работния ден, значи определено не сте ентусиазирани от работата си. Много са причините, които могат да обясняват вашето нежелание и демотивация за работа.

Например вие може да сте отегчени от задълженията си, защото пред вас няма никакви предизвикателства. Или може би не виждате никакъв шанс за бъдещо развитие? А може и просто да искате да се наслаждавате на слънцето навън, а не да стоите по 8 часа пред компютъра.

Въпросът е дали проблемът е в работата, или в самите вас? Ако смятате, че нещата са комплексни и може би все още не е време да сменяте работата си, значи определено трябва да вложите усилия да се чувствате по-добре в офиса.

С помощта на следващите съвети ще направите своята работа по-приятна. Не му мислете много, а опитайте следните неща:

1. Предизвикайте себе си. Чувствате ли, че задълженията ви са едни и същи и денят ви протича безкрайно монотонно? Може би сте уморени да вършите еднакви задачи всеки ден, всяка седмица и всеки месец. За да промените ситуацията, поставете си по-амбициозни цели, които да ви предизвикат и съответно – амбицират. Ако е необходимо, говорете с шефа си и поискайте от него някаква различна задача.

2. Помолете за помощ. Нито един човек не знае всички отговори, така че не бива да се притеснявате да поискате от вашите колеги или началници подкрепата, от която се нуждаете. Само по този начин може да дадете максимума от себе си и да работите наистина ефективно. Задавайте въпросите си по спокоен, задълбочен и внимателен начин. Не се притеснявайте, че ако покажете, че не знаете нещо, ще навредите на кариерата си. Ще го направите само ако не задавате никакви въпроси.

3. Намерете баланс. На никого не помагате, ако прекарвате прекалено много време на работното място. За едно известно време може да издържите на подобно темпо, но впоследствие ще се чувствате наистина изморени от работата си. Правете си почивки, излизайте навън, виждайте се с приятели вечерите и намерете баланса между личния и професионалния живот.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase