Кадър от филма "Грозната истина"; Снимка: outnow.ch
fallback

Равенството между половете е по-малко или по-голямо в зависимост от различните части на света, в зависимост от различните култури, религии или дори възрастови групи. Факт е обаче, че дори в най-развитите страни все още има двойни стандарти, на които обществото робува.

Някои правила и принципи се прилагат несправедливо към жените или мъжете, създавайки откровено неравенство между двата пола.

Най-известните двойни стандарти между дамите и представителите на силния пол са:

1. Мъжете задължително трябва да направят първия ход.

Едни от най-очевидните двойни стандарти са по отношение на запознанствата. Все още се смята, че мъжът е този, който трябва да направи първата крачка. Ако все пак жената се осмели да го направи, това никак не говори добре за нея! Пасивният мъж пък се приема за изпълнен с колебания и не особено мъжествен.

2. Жените задължително трябва да бъдат подредени и организирани.

Ако влезете в разхвърлян апартамент на мъж едва ли ще ви направи толкова голямо впечатление. Ако обаче обитателят на дома е жена, то това е голям проблем! Все още е по-приемливо мъжете да бъдат по-разхвърляни и не особено големи любители на чистенето, което обаче е забранено за дамите. Очаква се от жените да намерят време да работят, да сготвят, да изчистят и въобще да се грижат за домакинството. Хората все още пренебрегват факта, че в днешно време повечето дами работят точно толкова, колкото мъжете.

3. Жените могат да имат много приятели от противоположния пол.

Като цяло е по-приемливо жените да са тези, които имат повече приятели от противоположния пол. Когато става въпрос за мъжете, винаги се има „едно наум", че всъщност приятелските взаимоотношения не са съвсем приятелски. Все още няма логично обяснение, което да обясни този двоен стандарт!

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Толераст

преди 9 години

Стига с тези сексистки статии! Днес си мъж, утре ставаш жена, вдругиден ***: въпрос на избор в света на политкоректността, глобализацията и соросокрацията...

9

1

преди 9 години

Не съм съгласен с това. Не робувам на стериотипи.

8

Кочо

преди 9 години

По отношение на номер 7 от статията, можем смело да заявим, че когато един ключ отваря много ключалки, то той е безценен. Докато, ако една ключалка я отварят доста ключове, то тя не става за нищо.

fallback