Снимка: Sxc.hu

Вманиаченост и зависимост може да се появи във всяко едно отношение в човешкия живот. Психиката на човека е необятно пространство от сложни механизми, които могат да се изродят в странни мании, обсесии, патологични привързаности и какви ли не още странности. 

Човешката сексуалност е едно от психичните полета, които търпят множество различни патологии. Хомосексуалност (която впрочем не се смята за патология от мнозина), сексуална мания, педофилия, сексуален фетишизъм и други.

Съществува и една много особена сексуална патология, наречена обектофилия. Тя представлява емоционално и често романтично желание към неодушевени предмети, с които хората с тази мания имат необикновени взаимоотношения.

Обектофилите изразяват силно предпочитание към предмета на тяхното внимание чрез чувства като към живо същество, любов, дори ангажимент. 

За много хора този вид сексуална мания е признак на лудост. Но обектофилите могат да водят нормален живот, да ходят на работа и да вършат всяка дейност, присъща за един нормален човек, с тази разлика, че обект на сексуалната им енергия е... предмет.

Под предмет не се има предвид само малка вещ от бита. Обектофилите се влюбват в коли, сгради, части от дома си или нечий друг, детски балони, исторически здания, като Айфеловата кула в Париж и Берлинската стена в Германия.

Историята на Ерика Айфел, „женена“ за Айфеловата кула е многократно разказвана по различни американски предавания и шоу програми, като Сутрешния блок на телевизия ABC и шоуто на Тайра Бенкс. Пред аудиторията г-жа Айфел разказва как всъщност любовта й към Айфеловата кула я е вдъхновила да стане двукратна шампионка по стрелба с лък.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase