Снимка: photl.com

Тъкмо когато си мислите, че най-накрая сте схванали как да се справяте с бебето, то започва да навлиза в следващата фаза от развитието си – възрастта на така наречените малки деца. Обикновено с това название се маркира възрастта около 3-4-годишна възраст. В този бурен период настъпват наистина много промени у детето, а често родителите се чувстват безсилни да се справят с внезапните промени и шеметното израстване на мъничето им.

Постоянни трансформации 

Годините, в които детето прохожда, проговаря и изобщо – опознава света, минават като един миг. Малкото дете пораства толкова бързо, че родителите дори не усещат кога минава времето. Затова трябва да са подготвени за големите скокове в развитието на детето през този кратък период.

По време на прехода от кърмене към бутилка, и от бутилка към същинска храна, детето вероятно ще има огромна нужда от успокоение и подкрепа от мама и тати, така че бъдете сигурни, че сте наясно с промените, които ви очакват.

Гневните избухвания могат да бъдат укротени 

С внезапни изблици „Не!“ и забрани няма да успеете да укротите малкото дете. На тази възраст егоцентризмът у децата все още е силно развит. Искат всичко за себе си, когато и колкото поискат. Затова вероятно се чувствате безсилни от честите избухвания в рев, когато детето иска нещо.  

Ключът в овладяването на тези състояния е да се съсредоточите върху насърчаване на лидерските способности и независимостта на мъничето си вместо да го насилвате да прави онова, което вие искате.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase