Снимка: Sxc.hu
fallback

Едно от най-простите обяснения за нашите основни инстинкти е, че те са присъщи поведения или наклонности, тоест човек не ги научава, защото те са естествена биологична реакция. Тези инстинкти също така са неща, които хората не могат да контролират. Човек може да се научи да контролира единствено своята реакция към даден инстинкт, но не и самия него.

Ето защо в дадени ситуации голяма част от хората действат по един и същи начин, без да се замислят над това, което правят.

Ето кои са някои от основните инстинкти, заложени у всеки човек:

1. Поглеждате ли встрани, когато видите човек с деформации?

Вие знаете, че този човек не представлява заплаха за вас, но все още усещате специфично чувство, което ви кара да извръщате глава при подобна гледка. Това е един от основните инстинкти, заложен още от дните, когато различните черти били отбягвани. Чувството на притеснение или отвращение не е ваша вина, макар че в някакъв момент хората трябва да се отдалечат от своите праисторически инстинкти. В животинския свят болните животни са отбягвани, но неслучайно хората са най-висшата раса – на тях се пада задачата да защитава слабите и нуждаещите се.

2. Изпитвате ли малко чувство на шок, когато видите паяк?

Това не е чувство на страх или погнуса. Чувството се доближава по-скоро до минимален шок, както когато някой влиза в стаята и ви стряска. Този инстинкт е свързан с желанието за борба или защитната реакция на човек. При много хора обаче този инстинкт се е превърнал в страх от паяци.

Още по темата прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

bahura

преди 10 години

А госпожица Духовска има страх от... патки.

1

Анонимен

преди 10 години

хм...

fallback