Кадър от филма "По приятелски"; Снимка: outnow.ch
fallback

Вероятно всички хора искат да имат здрава и успешна кариера, но не всички са в състояние да създадат такава. Има много причини, които стоят зад този факт, като повечето са в следствие на независещи от самия човек фактори.

Някои от тях обаче са абсолютно и изцяло под влиянието на собствените сили, желания и възможности. Има пет основни модела на самостоятелни нагласи и поведения, които подтикват даден човек да изневери на своята кариера. Ето и някои от тях:

1. Никога не влага 100% от това, което може в работата си.

Много хора, без значение от тяхната интелигентност, образование или професионална подготовка, никога не разгръщат докрай своя потенциал. По този начин те не показват истинските си умения и дори амбиция. Те се задоволяват със средния успех, макар че знаят, че могат да постигнат повече, ако го поискат наистина. Ако вие самите отговаряте на тази характеристика, трябва да знаете, че няма нищо лошо в това да покажете всичко, на което сте способни. Може само да спечелите от това свое решение.

2. Приема своето превъзходство за даденост.

„Защо ми е да правя нещо по-специално, след като цял живот успявам по този начин?“. Това е типичният въпрос, който си задава човек, примирил се със средния успех и посредственото си превъзходство. Този тип хора не осъзнават, че когато вложат всичките си усилия, могат да постигнат много повече, отколкото в настоящия момент. Обикновено тези хора се справят добре на работа, но не успяват да покажат своите лидерски и управленски качества.

3. Прекалено голяма готовност за саможертва.

Няма нищо лошо в това човек да помогне на свой колега при нужда, но не и когато собствената му кариера страда от това. Хората, готови на голяма саможертва, са готови да поемат удар срещу своята репутация само заради благосъстоянието на останалите. В крайна сметка дори в екипната работа всеки работещ е самостоятелен играч и трябва да гледа преди всичко собствените си интереси.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 години

има и 4. Намира приятели в службата което в крайна сметка се оказва пагубно особено ако тези приятели са българи

1

Анонимен

преди 10 години

"Има пет основни модела на самостоятелни нагласи и поведения, които подтикват даден човек да изневери на своята кариера"Никой не се жени за кариерата си в истинския смисъл на думата.Има много повече причини човек да изневери на собственното си щастие.И често се случва, когато сложи кариерата си пред семейството като приоритет.Ако не е "кариера" породена от амбиция значи е просто работа, наложаща се от семейните нужди.

fallback