Кадър от филма "Предел на риска"; Снимка: outnow.ch

Имате ли колега, който винаги има мнение по всички въпроси? Човек, който демонстрира авторитет и се държи така, сякаш е бил навсякъде и е преживял всичко? Ако има проблем, той веднага излиза с решението, ако има въпрос, той има отговора му.

Въпросният човек рядко е отворен към нови или чужди идеи и като цяло е труден за работа в екип или за по-тясно сътрудничество, заради силните си мнения и позиции. В много случаи той става противен и досаден на околните заради поведението си. Проблемът е, че той не може да използва фразата "Не знам", тъй като е абсолютно всезнаещ и отказва да изслушва аргументите на другите.

Освен този тип човек е склонен да монополизира разговорите и да отхвърля приноса на другите към общото благо в службата. Това може да напрегне атмосферата в офиса и като цяло да отрови работната среда.

Някои многознайковци са толкова упорити и агресивни, че буквално могат да тормозят с поведението си своите колеги.

Ето и как да противодействате на такъв човек:

1. Бъдете съпричастни.

Опитайте се да не дразните нарочно своя всезнаещ колега, дори той да ви дразни много. Не забравяйте, че неговото или нейното поведение най-вероятно произтича от някакъв дълбок личен проблем.

2. Игнорирайте всезнайкото, когато се налага.

Един от начините да се справите с такива колеги, колкото и изтощително да е за вас, е като с добър и любезен тон игнорирате тяхното "полезно" мнение. Отклонявайте техните коментари с простата фраза: "Благодаря ти за предложението, но смятам да направя нещата по друг начин."

3. Давайте личен пример за гъвкавост.

Ако многознайкото в офиса е ваш шеф или мениджър, то добре е да не го засягате, игнорирайки мнението му (дори когато то не е правилно). Единственото, което можете да направите, е да го окуражите и той да казва „не знам" чрез личния си пример. Демонстрирайте му ясно, че не знаете отговорите на всички въпроси и че сте гъвкави и отворени към чуждите мнения. Това, че си признавате, че не сте перфектни, може да изгради доверие между вас. Шефът ще види, че вие сте уязвим и честен и може би той самият ще спре да се страхува да бъде такъв.

4. Въоръжете се с факти.

Когато правите презентация, продавайки дадена идея или позиция, бъдете уверени в собствените си факти и статистики. Проверете всичките си източници по два пъти. Колкото по-въоръжени сте със знания, толкова по-малка е вероятността всезнайкото да ви прекъсне или контрира и да започне дискусия, която да не ви е по вкуса.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase