Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Повечето хора прекарват средно по 40 часа в службата си всяка седмица, което е около 80 хиляди часа, изчислено за целия период до пенсия. Това е много повече време, отколкото човек прекарва с децата и семейството си. Но освен да се труди за заплата, всеки човек има нужда от още някаква странична мотивация, за да ходи на работа.

Тъжно е да прекараш живота си, правейки нещо, което не само не ти носи никакво удовлетворение, но е толкова празно и скучно, че изсмуква цялата енергия от тялото и душата ти. И все пак, според едно мащабно американско проучване едва 31 процента от служителите се чувстват ангажирани лично с работата си.

Разбира се, различните хора търсят различен смисъл от своята професия. За някои хора "смислена работа" е онази, която предлага интересни преживявания, за друг това е, когато работата е социална, за трети - когато служебните му задължения го учат на нови умения, за четвърти - работата си заслужава, ако е обграден от приятели и т.н.

Във всички случаи човек трябва да открие своя източник на смислени преживявания по време на работа. Ето и най-популярните източници:

Цел

1. Личен принос за дадена кауза.

Служителите, които помагат на хората в нужда, определено получават удовлетворение от това, че работата им води до добро дело. Тези хора, дори и да не взимат големи заплати, все пак осъзнават, че работата им има цел и е смислена по отношение на другите.

Лична реализация

2. Придобиване на нови знания. Много служители ценят работното си място, ако то им дава възможност за придобиване на новия знания и умения. Хората по принцип са жадни да разширяват хоризонтите си и да подобряват личната си реализация. Дори заплатата им към даден момент да не е голяма, те ще са доволни, ако виждат, че имат потенциал за личностно израстване.

3. Признание. Работата е място, където човек трябва да изпълни някакви задачи. Когато усилията на човек бъдат признати, той чувства по-голямо удовлетворение и придобива по-голяма увереност и самочувствие. Когато човек усеща, че се справя добре с ангажиментите си, той започва да се стреми към това да бъде още по-добър, а това му дава дълбоко усещане за смисъл.

Престиж

4. Висок статус (позицията на някого в обществото). Всеки човек иска да може да отговори с гордост на въпросите "Къде работиш?" и "Какво работиш". Самото споменаване на някои професии излъчва статус, който носи със себе си уважение и признание от другата страна. Такава например е лекарската професия. Повечето доктори осъзнават, че работата им, макар и тежка, си струва усилията, стреса, отговорността и нощните смени.

5. Власт. Работата е вид арена за придобиване и упражняване на власт. Всеки човек, който заема управленска позиция, чувства, че работата му е смислена, най-малко защото носи повече отговорности и за своите подчинени, и за работния процес като цяло.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase