Снимка: Sxc.hu

В света на децата съобразяването с другите, толерантността и споделянето са все още неизградени ценности, които родителите трябва от най-ранна възраст да възпитат у малките си наследници.

Изрази като „Искам това“, „Мое си е“ и „Дай си ми мечето“ са напълно нормални за подрастващите. При децата чувството на егоизъм е засилено, по простата причина, че първичното желание на човек да постави себе си на първо място при тях все още е водещо.
 
С напредване на възрастта обществото, родителското възпитание и опитът култивират у децата усещането за толерантност. Но докато дойде този момент има няколко неща, които майките трябва да знаят, за да могат да се справят с егоистичното държание, когато то ескалира.
 
Обърнете внимание как вашето дете разбира концепцията за даването и споделянето. В никакъв случай не го правете със заплашителен или заповеднически тон. Като добър начин да покажете на детето, че даването не означава задължително лишаване от нещо свое, е да му дадете да раздаде на всички вкъщи по една бисквитка, включително и на себе си. Това е добър способ за преподаване на понятието „даване“. Следват примери за това кое може да даваме и кое не, например – ценните вещи.
 
Накарайте детето ви да направи три списъка за подаръци всеки път, когато има повод. Единият да включва подаръци за детето, вторият да се отнася за членовете на семейството, а третият – за някое съседско семейство, например. На рождения ден на детето му обяснете колко е важно да се лиши от някой от подаръците си в полза на благотворителна кампания за бедни деца.
 
Обяснете на детето колко време в месеца и какъв бюджет отделяте за благотворителност. Разяснете му и какво всъщност представлява доброволното даряване. Заведете го в събота да помогне заедно с вас при раздаването на храна на бедните в приют за бездомни, например. Давайте му още лични примери като почиствате площадката, на която децата играят през уикенда.
 
Останалите съвети може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase