Кадър от филма "Палавата класна"; Снимка: outnow.ch
fallback

Уволнението не е никак приятно нещо. Вярно е, че то не става от раз, тъй като има и куп законови процедури (необходими са писмени предупреждения, обяснения и т. н.), но пък е хубаво да не ви дойде някое изневиделица. А за тази цел трябва да усещате добре обстановката около себе си.

Ето и знаците според експерта в кариерното развитие Моника Уофърд, че шефът ви е нарочил и търси начин да ви уволни максимално бързо:

1. Дистанцира се: Когато нещата се влошат, става някак неудобно и всеки тръгва в различна посока. Ако шефът ви ви избягва или пък се държи дистанцирано и надменно, това може да е, защото не знае как да ви съобщи намерението си.

2. Товари ви допълнително с работа: Вече няма смях и закачки в офиса? Атмосферата е сериозна, а вас ви товарят като магаренце още и още с идеята да се издъните някъде и да може лесно да ви уволнят.

3. Викат ви от "Човешки ресурси" на разговор: Този отдел рядко се намесва у нас, но ако получите телефонно обаждане оттам и то е определено като „просто разговор“, знайте, че не ви чака нищо добро. Хората от отдела вероятно ще ви разпитват за ежедневната ви работа с идеята да намерят сламката, която може да помогне да ви освободят от фирмата.

4. „Разследват“ работата ви в детайли: Ако шефът ви постоянно се вторачва във вашата работа, заяжда се за някакви детайли или ви кара да преработвате документи постоянно, защото нещо не му харесва, то вероятно ви е нарочил. И не говорим за единичен случай, а за системно вторачване в подробностите и мърморене по въпроса.

5. Вече не ви дават важни казуси/задачи: Ако почувствате, че ви дават прекалено елементарна работа, която е далеч под способностите ви, вече не ви питат за мнение по дадени проекти и т. н., вероятно вече ви търсят заместник и искат постепенно да ви откъснат от същността на работата в компанията. Колкото по-малко знаете какво се случва, толкова по-малка опасност представлявате за компанията, ако ви махнат.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Зидар

преди 10 години

До Кофражист. Така е, ама това е временно решение. Шефът ви с нетърпение ще чака следващите избори, когато въпросният дупедат може да не е на власт. И понеже никой не е безгрешен, през този период ще сте следени под лупа и със сигурност нещо ще сгафите.И тогава стой та гледай, ще хвърчите като тапа от шампанско. Да не говорим че докато му е наложено да ви търпи шефът ви ще ви направи живота ад, подстрекавайки колегите ви против вас. Абе на инат никой нищо не е постигнал, поне не за дълго.

3

Кофражист

преди 10 години

При първи признаци на такова поведение, се обадете на приятел. Ако е дупедат е най-добре. След което се дръжте нагло и гледайте пяната по устата на пефовете Ви показваща безсилието им.

2

Пройчо

преди 10 години

Че във всяка българска фирма в която съм бил, със всеки един колега, още от първия работен ден, шефовете са се държали винаги точно така. Без това за човешките ресурси- такъв отдел още не съм видял, освен ако не броим "дейността в свободното време" на сечетводителя.

fallback