Снимка: sxc.hu

Много често в една връзка единият от партньорите е по-влюбен, а другият използва това в своя полза, манипулирайки при всеки удобен случай гаджето си. Понякога човек го прави, без да иска, друг път го прави за забавление, а трети път съвсем очевидно върти своята половинка на малкия си пръст, без да му мигне окото.

Ако имате съмнение, че вие сте в ролята на манипулирания партньор, но не сте съвсем сигурни, то вижте знаците, които ще ви покажат дали сте прави или не.

Манипулацията е сладка и дори може да бъде чаровна първите няколко пъти и когато е съвсем безвредна, но в някои случаи става непоносима. Например не може една жена да заплашва мъжа си, че няма да прави секс с него, ако той не задоволи някаква нейна прищявка.

Или пък мъжът да занесе закуска в леглото на своята половинка и точно когато тя се е разнежила от милия жест, да ѝ заяви, че мисли да иде на лов с приятелите си през уикенда.

Подобни методи на емоционална злоупотреба могат да вгорчат отношенията между двама души и затова е добре да бъдат пресечени навреме. Човекът, който е жертва в подобна ситуация, трябва да намери сили в себе си и да каже твърдо „не", когато не иска да направи или да се съгласи с нещо.

По принцип манипулативните личности подсъзнателно си търсят партньори, които да могат да въртят на малкия си пръст, защото са егоисти и винаги искат нещата да стават по техния начин.

В началото на една връзка човек не може да види ясно знаците, че е попаднал в ръцете на манипулатор, но постепенно с времето ще го усети, ако е така. Обикновено егоистите или заплашват, или се заяждат с гаджето си, когато се опитват да надделеят в дадена ситуация.

Как реагира вашата половинка, когато ѝ откажете нещо? Приема решението ви с уважение, когато разбере, че има сериозна причина за това? Цупи се и мълчи за известно време само за да предяви искането си отново след няколко часа? Опитва се да ви принуди да направите това, което той/тя иска, чрез заплахи?

Ако партньорът ви не може да приеме вашето решение и да се откаже от своята позиция, дори когато основанията ви са разумни, а се опитва да ви принуди да направите нещо против волята си, то по всяка вероятност вие сте манипулираният във връзката.

Проблемът е, че манипулативното поведение на партньора не започва изведнъж, а малко по малко с всеки изминал ден се увеличава. В един момент можете да се окажете съвсем безпомощни, безгласни, потиснати и напълно зависими, без значение дали го искате или не. Такива отношения не могат да бъдат класифицирани като истинска любов. Хората, които се обичат безусловно, са толерантни един към друг.

В сайта на Tialoto.bg можете да прочетете сигурните знаци, че сте манипулирани от любимия/любимата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase