Снимка: sxc.hu

Подигравките са присъщи по-скоро за децата на детската площадка, но не и в някоя сериозна фирма. За съжаление, „хулиганите“ на работното място са по-често срещани, отколкото подозирате. Говорене зад гърба или преки подигравки – това са само част от техните методи, целящи да засрамят определен колега. Истината е, че някои хора могат да бъдат жертва на тормоз в службата, без дори да го осъзнават.

Подигравките на работното място подкопават продуктивността и целостта на компанията. По тази причина е важно да не позволявате подобни неща да се случват с вас или някой ваш колега. Решението на подобен тип проблем зависи изцяло от вас – вие трябва да се научите как да се справяте с този вид хулигани.

Тормозът може да се осъществи под няколко форми. Директният подход се изразява в обиди и подигравки за самите вас във ваше присъствие. Също така той може да включва негативни коментари по ваш адрес и то пред работодателя ви. Индиректният подход най-често се изразява в разпространяването на слухове за вашата личност.

Лошото в тази ситуация е, че много трудно може да се докаже, когато някой колега говори зад гърба ви. Сигурен знак за интрига е, когато човек, с когото работите, спира да ви говори или се държи хладно и дистанцирано без конкретна причина. Всъщност няма толкова голямо значение какъв подигравателен подход използват срещу вас, защото по-важното е да овладеете ситуацията час по-скоро. Ето и как:

1. Трябва да си намерите съюзници. Хулиганите обикновено постигат успех, тъй като успяват да унищожат доверието между вас и вашите колеги. За това е много важно да имате доверени хора, които ви подкрепят. Въпреки това не общувайте толкова често с тях и не ги натоварвайте излишно с проблемите си. Вместо това се съсредоточете върху своята работа и покажете, че сте добър и трудолюбив човек. Понякога правете комплименти за тяхната работа и им благодарете за това, че са хора, на които винаги може да се доверите.

2. Не позволявайте на хулиганите да ви влияят. Не показвайте слабост, защото тя е храна за хулиганите и те ще искат да продължават с подигравките още и още. Не гледайте на себе си като на жертва. Поддържайте висок стандарт на работа, за да може шефът ви да види, че сте компетентен и способен служител. В крайна сметка причината, заради която сте обект на тормоз, може да се крие именно във вашите способности и успехи.

Още съвети по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase