Снимка: sxc.hu

Най-накрая напускате работата, която ви изцеждаше години наред. Вече нямате търпение да затворите вратата след себе си и никога да не погледнете назад. Правилно ли е това? Не забравяйте, че човек не трябва да гори мостовете зад себе си, защото не се знае дали няма да му се наложи да мине отново по тях.

И макар да си мислите (или да се надявате) да не видите никога повече вече бившия си шеф и част от колегите си, животът е непредвидим и е по-добре да оставите вратата отворена, отколкото да си тръгнете по грозен начин.

Ето и осем съвета от редакторския екип на сп. Forbes, които ще ви помогнат да запазите и този мост:

1. Напуснете, когато сте във вихъра си на работното място.

„Освен ако не сте в огромна компания и имате наистина високо оценени умения, си направете услуга и си тръгнете, когато сте на върха или точно след него", казва консултантът в кариерно развитие Тина Николай.

Ако думите на дамата ви се струват нелогични, се замислете за Дейвид Бекъм, който направи точно това – тръгна си от футбола, когато все още вкарваше голове и служеше за пример на много свои колеги.

Идеята е, че когато вече сте утвърдено име с ценени качества, ще ви е много по-лесно да си смените работата, защото другите компании сами ще ви търсят.

2. Бъдете професионалист и на финала.

„Може да имате лоши преживявания с колеги или с шефа си, но се въздържайте от злобни и обидни коментари на финала", казва експертът в кариерно развитие Швета Кер. „Следвайте всички HR процедури и направете спокойно това, което се изисква от вас", допълва дамата.

Ейми Хувър, президент на „Talent Zoo" добавя, че е редно да заявите желанието да напуснете писмено най-малко четири седмици по-рано, а за някои позиции дори е необходимо повече време.

3. Не давайте излишни обяснения и се фокусирайте.

Старайте се да не коментирате подробно къде отивате и какво ще правите, съветва Тина Николай. „Фокусирайте се върху работата си до последния ден. Някои хора очакват, че могат да се скатаят. Но ако все още получавате заплата, то от вас се изисква да си изпълните задълженията", казва още Тина.

4. Предложете помощта си.

Помогнете с каквото можете на колегите си, докато сдавате функциите си. Ако се наложи, направете мини обучение на човека, който ще поеме вашата длъжност, за да го вкарате максимално бързо в нещата.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase