Снимка: sxc.hu

Ако имате колега в офиса, който си взима по два часа обедни почивки, провежда десетки лични телефонни разговори, непрекъснато ходи до тоалетна, сърфира с часове в интернет, излежава се на стола си и т.н., вместо да работи, то сигурно вече сте на предела на търпението си. Едва ли ви е приятно по цял ден да се "блъскате" с изпълнението на ежедневните си задачи, а мързеливецът на съседното бюро да си почива активно през това време.

Има няколко начина да се справите с този проблем. Ето 10 съвета как можете да вкарате в релси ленивия си колега:

1. Не му позволявайте да ви разсейва. Не прекарвайте деня си в зорко наблюдение дали мързеливият ви колега е постоянно във Facebook, дали работи или се мотае на бюрото си. По-добре се опитайте да се съсредоточите върху собствената си работа, за да не изостава тя.

2. Разберете, че животът е несправедлив. Често хората се оплакват, че едно и ли друго нещо не е справедливо спрямо тях. Никой не иска да работи по 12 часа в денонощие, когато неговият колега върши работа за не повече от два-три часа. Но когато посочвате, че нещо не е честно, вие не променяте нищо, а просто започвате да се чувствате още по-зле. Затова в подобен случай е най-добре да се фокусирате върху това да бъдете възможно най-добри в това, което правите.

3. Опитайте се това да не влияе на настроението ви. Ако си губите времето и енергията да се ядосвате на мързела и неефективността на колегата си, то те могат да ви застигнат без да се усетите. Освен това работата във враждебна среда ще ви е доста по-трудна и неприятна.

4. Не си говорете с колегата. Опитайте се да не си бърборите излишно с мързеливия колега и така да му давате възможност да ви разсейва. Всеки път, когато се опита да ви заговори по теми, които не са свързани с работата ви, се опитайте да го насочите към служебни въпроси, подсещайки го че сте в офиса, за да работите, а не за да бистрите клюките или да водите безсмислени разговори.

5. Не позволявайте задачите на мързеливеца да се прехвърлят върху вас. Ако работата на вашия колега започне да изостава, а сте екип и шефовете оценяват общата ви дейност, то можете да започнете да вършите и неговите задължения неусетно. В този случай е по-добре да изтъкнете на висшестоящите, че проектът може да се забави, но не по ваша вина. Ако те ви попитат за подробности, не се притеснявайте да споделите наблюденията си от дейността на своя мързелив колега.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase