Снимка: outnow.ch
fallback

Не стига, че работният ден е дълъг и изморителен, че има криза и хората се притесняват за работното си място, ами и голяма част от тях живеят в ежедневен стрес, породен от гадните им шефове. Факт е, че много служители са си съвсем нормални и готини, преди да заемат управленска позиция, но след това сякаш се инфектират с някакъв вирус и бързо-бързо развиват синдрома на „шефовете гадняри".

Ако ви предстои повишение и скоро ще заемете по-висок пост, а доскорошните ви колеги ще ви станат подчинени, може би ще искате да се предпазите от развитието на тази „болест". Още щом усетите, че започвате да я развивате в ранен стадий, трябва да вземете мерки. Ето и какви:

1. Обърнете внимание на симптомите!

Ранното откриване на „болестта" е от ключово значение, ако искате да избегнете болезнените ѝ последици. Ако колегите в офиса шепнат зад гърба ви, ако усетите, че губите обратната си връзка с тях, ако видите, че екипът ви таи недоволство и т.н., трябва незабавно да вземете мерки. Може би ще си мислите, че сте си добре и че не вие сте този, който трябва да се промени. И все пак, не е желателно да правите колегите и подчинените си нещастни.

Издайнически симптоми в ранен стадий на синдрома „шеф гадняр" са:

• Не приемате извиненията на подчинените си за забавени крайни срокове.

• Има несъответствия между това, което казвате и това, което всъщност вършите.

• Недостъпен сте за обратна връзка.

• Толерирате някои членове на екипа си пред останалите поради лични симпатии.

• Задавате неясни посоки, цели и очаквания.

• Демонстративно отменяте срещите си с екипа в последната минута.

2. Шеф гадняр в пълен разцвет

Пълният разцвет на този отвратителен синдром се характеризира с честотата на грубо поведение, включително:

• Лицемерие: Лидерите с този синдром често говорят за ценности, идеи, очаквания, култура, фирмени и индивидуални стремежи, но има огромна пропаст между това, което те казват и начина, по който се държат.

• Липса на ясна посока: Лидерите с въпросния синдром са неясни и двусмислени за това, което искат да постигнат, предложенията си за начините как да го постигнат и тяхната визия за нещата в крайния им етап. Тоест, те объркват екипа си, а накрая обвиняват подчинените си за своите собствени грешки.

• Присвояват си успеха на другите: Шефовете гадняри са щастливи да се катерят нахално по гърбовете на своите подчинени, като си присвояват техните добри идеи и постигнатите от тях резултати.

• Изненадват хората и им причиняват стрес: Лидерите с този синдром ползват изненадата като обратна връзка с екипа. Вместо да дадат своите указания и да помагат на служителите си по всякакъв възможен начин, те обичат да изненадват хората си в процеса на работа, за да ги държат нащрек.

• Използват своята позиция, за да контролират и сплашват подчинените си: Шефовете - гадняри искат да се уверят, че хората около тях знаят кой е шефът в отдела/компанията. Те винаги държат да кажат последната дума и да вземат крайното решение.

3. Има надежда и лек за този синдром

Ако сте лидер, който е започнал да страда от този синдром, но искате да се излекувате - има надежда за вас. Първо си признайте, че имате проблем. Това е най-важната първа стъпка за хората, които са забравили предишната си същност.

Как да се излекувате от проблема, вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Темерут

преди 10 години

Има една добре известна стара терапия, викат и: "Дървен господ"...

3

Анонимен

преди 10 години

шефката във филмат беше ТУРБО МАЗНА КИФЛА...ГАДНИ ШЕФОВЕ

2

of

преди 10 години

Аз пък си мисля, че хората от този вид първо няма да се поинтересуват изобщо от тази статия, второ "леки съвети" от дървен характер обикновено се прилагат в посока отгоре надолу, а не обратното.....така че остава надеждата да не Ви се случва такъв началник!

fallback