Снимка: Sxc.hu

Имате нов шеф и се притеснявате как ще потръгнат нещата в работата, дали ще се сработите, ще ви хареса ли. Това, разбира се, са важни въпроси, на които само времето може да даде отговор. Това, което вие можете да направите, е да сте любезни, учтиви, без да прекалявате, да си вършите работата качествено и да подчертавате добрите си резултати, когато такива са налице.

Освен това има още няколко полезни неща, които ще ви помогнат да впечатлите новия началник:
 
Покажете ентусиазъм
 
Всеки шеф обича екипът му да има доза ентусиазъм в работата. Ако ви вижда всеки ден унили и увесили нос до земята, какво ще си помисли? Че сте свръхотегчени от работата и че може би е време да ви смени с някой по-ентусиазиран на работното място.
 
Бъдете активни
 
Това не означава да подскачате из коридорите, щом видите шефа, и да симулирате енергичност, каквато не ви е присъща. Активността е нещо съвсем просто – включвайте се в работните срещи, давайте мнение и показвайте позиция по определени теми. Не е задължително мнението ви винаги да съвпада с това на шефа, дори напротив, той би уважил различна гледна точка, стига да има аргументи в нейна защита.
Не клинчете от работа
 
Няма началник, който да не усети, че служителите му кръшкат от работа. Дори и да няма време да ви следи, 100% има подчинен колега, който му е довереното ухо и ще ви издаде, ако често се измъквате от работа по-рано или пък не си вършите задълженията.
 
Общувайте по начина, по който шефът ви иска
 
Всеки човек има начин на общуване, с който му е удобно и е свикнал. Едни предпочитат повече вербалния контакт очи в очи и търсят често поводи за срещи в офиса. За други е по-приятно да си пишат по имейл или скайп. Вие се съобразете с предпочитанията на шефа си и следвайте неговия начин за комуникация, тъй като той е водещата страна в диалога.
Гледайте го и се учете
 
В повечето случаи (има изключения, разбира се), началникът ви има необходимата квалификация и знания, за да е на позицията, която заема. Това е достатъчно условие да се учите от него и да извлечете полезни за вас неща. Знаете старата българска поговорка, която гласи: „Занаят не се учи, а се краде“. Бъдете хитри и вземете това, което ще ви е от полза в работата. 
 
Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase