Снимка: sxc.hu
fallback

Едно от най-важните качества на всеки служител е способността да работи в екип. Казват, че и сам войнът е войн, но големите проекти изискват кооперативност и синхрон. По тази причина екипите са натоварени с доста работа и при добра спойка между отделните служители правят наистина чудеса.

Случвало ли ви се е обаче да работите в екип, който не функционира, както трябва? Тогава вместо работата да върви леко, се оказва, че срещате препятствия на всяка крачка. Тази ситуация не е някакъв прецедент, а за съжаление сполетява всяка компания. Дори в началото даден екип да е вършил чудесна работа, впоследствие тимът може да се проваля поради ред причини.

Ето и защо най-често екипите не функционират, както трябва и какво да направите в тази ситуация:

Лидерство

Екип със слаб и неуверен лидер няма как да показва резултати. Често по-нискостоящите в групата ще спорят със своя ръководител, което създава единствено хаос и неразбирателство. Когато формирате екип, се постарайте да сложите точния лидер начело, който да бъде истински авторитет и да умее да контролира целия процес.

Членовете на екипа

В неефективните екипи обикновено има членове, които са по-заинтересовани от индивидуалната слава, отколкото колективния дух. Истинският отбор трябва винаги да е насочен към общата крайна цел. Идеята за лична слава и награда не кореспондира с идеята за тима. Участниците в екипа трябва да са хора, ориентирани към благото на екипа и да се борят за общата цел.

Ясна цел

Когато сформирате екип, трябва ясно да дефинирате крайната цел. За да бъде ефективна работата, е необходимо да знаете точно какво искате да постигнете и да съставите план със стъпките, по които ще го направите.

Справедливо разпределение на задачите

В нефункциониращия екип липсва баланс. Често част от членовете му са натоварени с повече задачи, докато другите си клатят краката. Това е повод за излишно напрежение, развалящо цялата атмосфера в тима.

Идеята на екипната работа е да се използват максимално качествата на отделния индивид, така че той да допълва работата на колегите и да улеснява постигането на крайната цел. Място за мързел и капризи тук няма! Всеки от участниците в екипа трябва да имат по-малки цели, които да водят към финалната.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback