Снимка: sxc.hu

В последните години умението за работа в екип като че ли се преекспонира и се издига в култ. Почти всяка съвременна фирма залага на модерните тиймбилдинги и обучения в екипи, но дали си заслужава?

Ясно е, че всяка компания има нужда от силен отбор от играчи, за да се представя добре и да върви напред. Но дали всички специалисти могат да бъдат част от един добър екип?

Ето и няколко мнения в обратната посока, взети от книгата-бестселър „Top Dog: The Science of Winning and Losing" на журналистите По Бронсан и Ашли Меримен.

1. Отборите невинаги са добра идея

Отборът не е автоматично по-добър, отколкото всеки един индивид в него. Дори може да бъде по-лош. Това се нарича "лошо сътрудничество" или "загуба на процеса". Хората имат склонност да работят по-малко, когато действат в екип. В същото време може да се окаже, че губят повече време. Според Университета на Северна Каролина производителността на всеки човек може да падне до 40%, когато той е част от екип. Досега няма сериозни доказателства, че фирмите, които имат екипно ориентирана структура, печелят повече пари.

2. 90% от успеха на екипа е ясен, преди той да започне работа

Има едно правило "60/30/10". Според него 60% от съдбата на отбора се дължи на ефикасността на ръководителя на екипа, независимо от целта на отбора. Още 30% от съдбата на екипа се дължи на сътрудничеството на „съотборниците" и по-точно на това как те си поделят отговорностите и задачите. Тоест дотук 90% от съдбата на отбора е решена, а истинската работа още не е започнала!

3. Определянето на ролите е най-важното нещо

Ако ролите в един екип не са раздадени правилно, то качеството на този екип може да бъде под голям въпрос. Идеята, че членовете на екипа трябва да бъдат равни и взаимозаменяеми е напълно погрешна. В добрите екипи всеки участник знае ролята си, но това не значи, че е равен на останалите си колеги.

Д-р Едуардо Салас от Университета на Централна Флорида, изследващ ефективността на екипите, смята, че единствената стратегия за успех на един отбор е, когато всеки служител се фокусира, върху това, в което е най-добър.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase