Снимка: sxc.hu
fallback

В последно време свободните работни места са все по-малко, а желаещите да ги заемат - все повече. Този факт до голяма степен разглезва работодателите и те искат от своите служителите умения, които не са абсолютно задължителни за един професионалист. Например те искат подчинените им да имат добра и ефективна комуникация, да умеят да комбинират няколко различни дейности из офиса, да имат разнообразни умения и т.н.

Ето и кои са 10-те умения, които работодателите търсят най-много в служителите си в днешния технологично напреднал, но изправен пред икономическа криза свят:

1. Обвързване с фирмата

Сериозният ангажимент към работата и работодателя е нещо, за което съвременните шефове се оглеждат у своите служители.

В несигурната съвременна ситуация служителите все по-рядко се привързват към фирмата и все по-рядко са готови да преследват целите на компанията докрай, когато виждат спънките на кризата. Те често се държат пасивно, сякаш не ги интересува бъдещето на фирмата.

2. Готовност за извънреден труд

Ако искат да спечелят доверието на шефа, служителите трябва да бъдат готови да отидат над и отвъд това, което обикновено се изисква от тях по време на работа. Така те могат да разширят своя набор от умения и да получат нови възможности за професионално израстване.

3. Мултифункционалност

За малките предприятия е особено важно хората не просто да си вършат своята работа, но и да могат да поемат работа на липсващите звена във фирмата. Идеята е, че каквото е необходимо да се направи, трябва да се направи, дори да го няма в длъжностната характеристика на служителя.

4. Позитивна нагласа

Положителна нагласа се свързва с успеха. Работодателите искат да бъдат обградени от позитивни служители, защото усмивката и високият дух са заразни. Скептиците с мрачно настроение са бреме за всеки колектив.

5. Умение за вземане на решения

Всеки един служител трябва да има способността да мисли критично и да взима правилното решение, когато се налага. Съвременните лидери в бизнеса не искат да бдят нон-стоп над своите служители, но често са принудени да го правят, защото нямат доверие на подчинените си, че ще вземат правилните решения, когато са без надзор.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Темерут

преди 11 години

Бъркате, не го ценят, смятат го за задължение, за даденост!!!

23

Анонимен

преди 11 години

Готовност за извънреден труд.... но без заплащане.

22

Човекът Долар

преди 11 години

Аз работя на Wall Street и съм матриално обиспичен благодарение на личностните си качества.Sent from my iTriplex

fallback