Снимка: sxc.hu

Състрадателните работодатели признават, че във времената на рецесия хората са отчаяни за работа и следователно използват нюансите на сивото, когато описват своя опит и причините за безработицата си. Ако вие сте работодател, трябва на първо място да прегледате внимателно всяка автобиография и всяко мотивационно писмо, което получавате.

Само така можете да си гарантирате, че кандидатите за вакантното място отговарят на вашите нужди. Разбира се, има неща, които можете да простите, но има и непростими факти, които могат да се отразят зле на работния процес във вашата фирма. Всички тези неща са показателни за навиците и характеристиките на кандидатите, като подчертават слабите им страни.

Има неща в CV-тата, които би трябвало да ви разтревожат по отношение на кандидата. Ето и за какво си заслужава да внимавате:

1. Несъответствия в заетостта

Кандидатите трябва да обяснят несъответствията в заетостта си в своята автобиография. Ако те имат пропуски от години в трудовия си стаж, трябва да кажат на какво се дължи това – на собствен избор, на обстоятелства извън техния контрол или на нещо друго. Допълнителен предупредителен червен флаг за работодателя е, ако в автобиографията са избягвани дати, а са написани само години.

2. Неграмотна автобиография

Може да звучи старомодно, но един човек, който държи на детайлите в живота си, би трябвало да е грамотен. Ако CV-то е пълно с грешки, какво можете да очаквате от кандидата, когато стане ваш служител и трябва да изпрати бизнес писмо или да напише проект?

3. Доказателства, че кариерата му върви в обратна посока

Добрите кандидати трябва да обяснят защо автобиографията им върви в низходяща посока, ако е така. Ако кариера на един човек се развива успешно, автобиография му ще покаже доказателства чрез титли, длъжностна характеристика и т.н. Ако обаче той видимо се връща назад, трябва да има уважителна причина за това. Да не се окаже после, че има проблем с поемането на отговорности!

4. Липса на историята на заплатите му

Тази история дава ценна информация за потенциалния успех на кандидата като служител. Много работодатели, които искат историята на заплатата в автобиографията на кандидатите, автоматично изключват всеки, който не я е написал. По принцип това е така, защото работодателят иска да запази надмощие при евентуални преговори за заплата.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase