Снимка: Sxc.hu
fallback

Децата са нашето щастие и смисъл в този живот, може би единственият възможен шанс за пълноценна реализация. И както казват хората, поне ще оставиш следа на тази земя, че си бил, че те е имало, че си съществувал. Но докато децата пораснат и самите те станат зрели хора, минават през различни етапи на развитие. Започват да говорят, учат се да мислят логично и о, да, започват да задават въпроси. Много въпроси, на които невинаги знаем как да отговорим правилно. Затова е добре да се подготвите от по-рано:

„Откъде идват бебетата?“

Уау, много лесен въпрос, но какъв да е отговорът? Зависи от възрастта на детето. Ако вашето дете е на възраст от 3-8 години, може би е редно да избегнете подробностите, че бебето излиза от корема на мама. Това ще му се стори много сложно, странно и страшно на пръв поглед. Можете да отговорите деликатно, че в тялото ви има специално място, където бебето расте и се развива, докато стане готово да се роди. А когато ви попитат откъде излиза бебето, кажете, че има специално място, където всички майки раждат своите бебенца. Постарайте се тонът ви да е спокоен, не избухвайте в смях или пък да отговорите раздразнително, за да не разочаровате детето.

Ако хлапето е на възраст от 9 до 12 години, разговорът ще протече по друг начин. През годините вече ще сте отговаряли на подобни въпроси и ще имате базисна основа, на която да стъпите. Около 8-годишната възраст на детето е добре да започнете да му обяснявате за промените в тялото на момичето, момчето, бременната жена също. Важен момент е да поднесете информацията за сексуалното развитие и половите органи. Помнете, че не е задължително да кажете всичко наведнъж. Оставете детето също да помисли над новата информация, да я обработи и да се върне при вас с нови въпроси.

„Защо баба/дядо почина?“

За децата е много труден момент разбирането и осъзнаването на смъртта. Възрастните също трудно свикват със загубата, но за децата това е изключително трудно и обременяващо преживяване. Много деца носят спомена за загубата си дълго през годините и това може да ги бележи за цял живот.

Вашата роля в тази ситуация е много важна. В зависимост отново от възрастта на детето трябва да прецените по-реален ли ще е отговорът или по-успокояващ, от типа „Баба е звездичка горе на небето и винаги ще те гледа отгоре и ще те пази“.

В крайна сметка повечето деца около 7-годишна възраст вече са наясно, че смъртта е вечна и връщане обратно няма. Но не е сигурно дали разбират, че това важи за всяко същество. Постарайте се да му обясните, че е валидно за всеки от нас. Колкото и да е трудно.

„Ще се развеждате ли с татко?“

Един от най-тежките въпроси за отговор. Как да погледнете тези невинни очи и да разбиете илюзиите му за сплотено, щастливо семейство. Трудно е, но е необходимо. Новината за вашия развод трябва да бъде съобщена на децата веднага, щом стане сигурно, че раздялата е неизбежна. Не протакайте във времето, защото децата са много чувствителни и усещат напрежението във въздуха. Когато съобщавате неприятната вест, опитайте се емоционално да овладеете ситуацията. Не навлизайте в излишни подробности, не настройвайте детето още по-негативно. Обяснете му спокойно, че ще се разделите с татко му, но и двамата ще продължите да се грижите за него и го обичате повече от всичко на света. Не позволявайте на вашите емоции да завладеят и детето.

Останалите прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

безработица

преди 11 години

Мамо защо няма какво да ядем?

12

Анонимен

преди 11 години

Явно освен тъпизми нищо друго не се публикува.Глупав народ....

11

1

преди 11 години

По *** коментари и извратени няма накъде - или хората които са ги писали са ***,или..................

fallback