Снимка: outnow.ch

Мислите си, че отивате на индивидуално интервю за работа, влизате в конферентната зала... и откривате, че преди вас там вече има още петима кандидати, които чакат да бъдат „препитани".

Груповите интервюта стават все популярни сред големите компании, които ги използват ефективно, за да ускорят процеса на намиране на точния кандидат за свободното място.

На всичкото отгоре груповите интервюта включват не само много кандидати, но и няколко интервюиращи. Обикновено кандидатите са помолени да отговорят на еднакви, типични въпроси, но може да бъдат и подложени на тест - решаване на проблем от работно естество и дискусия на самия проблем.

Целта на този вид интервю е да се види как си взаимодействат кандидатите с другите участници, както и да демонстрират уменията си за бързо разрешаване на проблеми.

Вашата цел на подобен род интервю е да се откроите от тълпата (в добрия смисъл), така че да ви извикат на втора, самостоятелна среща.

Ето и няколко съвета по темата, които ще ви помогнат да „блеснете" в най-добрата си светлина:

1. Сложете маската

Може да се изненадате, когато видите другите кандидати, но не позволявайте това да се разбере. Запазете самообладание и се постарайте да не показвате разочарование или шок. Влезте в стаята с увереност и се опитайте да устоите на изкушението да огледате конкурентите си от глава до пети. Как ще реагирате на ситуацията и на групата ще бъде показателно за много неща в очите на работодателя. Реакцията ви ще им покаже как умеете да реагирате на изненади, които със сигурност ще се случват и по време на работа.

2. Дръжте се приятелски

Много хора, когато видят кандидати-конкуренти за мястото, са склонни да ги игнорират или да се държат хладно с тях. Не се поддавайте на изкушението да си общувате с вашия мобилен телефон, докато чакате интервюто да започне или пък да преглеждате имейлите и бележките си. Вместо това се представете на другите и се опитайте да разберете нещо за всеки един от тях, преди работодателят да е влязъл в стаята.

Интервюиращият ще забележи кой от кандидатите умее лесно да започва разговор, което винаги е в негов плюс.

3. Включете конкурентите си

Вярно е, че другите кандидати са ваша конкуренция, но те могат да ви помогнат по пътя към целта (получаване на мястото). По време на общите разговори и дебати, ако участвате активно и си служите с имената на другите участници, вие бързо ще се откроите като лидер. Следвайте идеите на останалите кандидати и ги надграждайте с вашите собствени мисли и разсъждения.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase