Снимка: Reuters
fallback

Не всички професии, които вредят на хората, са свързани с опасни условия на труд. Има професии, които могат бавно, но сигурно да навредят както на умственото, така и на физическото ви здраве, дори да са в относително безопасна офис среда. Рискове за здравето носят и почти всички униформени професии, въпреки обратното схващане. Разбира се, най-важното нещо е работата да ви носи щастие, дори да е свързана с нощен труд или стресова среда.

Все пак ето и кои са едни от най-вредните работни места:

1. Пожарникар/Полицай (но не катаджия)

И двете професии имат високи нива на наранявания, заболявания и смъртни случаи на работното място. Освен това, налагането за бърза реакция е много стресиращо. Работещите това трябва да бъдат в повишена бойна готовност по всяко време от работната си смяна. Много пожарникари умират от сърдечен пристъп, а не от изгаряне в спасителна акция, както може би си мислите. Хората, работещи тези професии, се лишават системно от сън и имат лоши хранителни навици, което също застрашава тяхното здраве.

2. Чиновник „зад бюро" на пълен работен ден

Да седите на бюро по осем-девет часа на ден, си е доста вредно. Все повече доказателства сочат, че заседналият начин на живот на работещите в офиси е сред най-големите заплахи за дългосрочното здраве на човек.

Седенето по цял ден зад бюро се свързва с болки в ставите, със затлъстяване, стрес, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и по-кратък живот дори и сред хората, които спортуват редовно преди или след работа.

3. Строителен работник

Работещите с тежка строителна техника или машини също са с рискова професия. Сред тях има най-много случаи на сериозни наранявания при изпълнение на трудовите задачи, отколкото във всяка друга професия.

Тук влизат и хората, изграждащи пътни съоръжения, работници, събиращи боклука, дървосекачи, тези които се занимават с тежък селскостопански труд, работниците във фабрики, както и миньорите.

4. Адвокат

Адвокатите печелят добре, но имат по-високи нива на стрес и по-често изпадат в депресия в сравнение с хората от много други професии. Според едно американско проучване само 4 на всеки 10 адвоката има задоволителна кариера и се радва на щастлив и охолен живот, а за останалите това е една нещастна професия, в която има много негативизъм.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

мартин

преди 11 години

Вии ебавате ли се с мен ? Досега да съм умрял 100 пъти ако беше така .

42

чиновник зад бюро

преди 11 години

Лелееее, и аз да не съм знаел!!!Веднага отивам при шефа да му искам още парички за вредни!!!

41

Темерут

преди 11 години

А, бе то е ясно, че полезна работа няма, няма професия, дето да не е вредна :))))) Ако беше толкова хубаво да се бачка, щяхме ние да си плащаме за да бачкаме, а не да ни плащат за да бачкаме :))))))

fallback