Снимка: sxc.hu
fallback

Америка може да е страната на неограничените възможности, но тя е и един от главните центрове на странности в света. Неотдавна в Уест Палм Бийч, Флорида воайор инсталира камери в тоалетната на работното си място. Той искал да се увери, че „неговите сътрудници вършат своята работа“. Разбира се, въпросният човек не се разминал със закона. Вашите работодатели обаче могат. Те имат много възможности, чрез които могат да ви шпионират и то напълно законно.

Вижте кои са те, за да не бъдете неприятно изненадани след това:

1. Кейлогинг програми. Работодателите могат да инсталират такива програми на компютрите на своите служители. Чрез тях шефът ви може да следи всеки натиснат клавиш от вашия компютър. Това му дава достъп до всичко, което правите, включително и до вашите пароли.

2. Мониторинг на електронната поща. Много компании имат писмени политики, според които могат да следят електронните пощи на своите служители. Това означава, че компанията може да чете вашите лични имейли, изпратени от работа, дори те да са от личната ви поща. Тъй като това е незаконно, работодателите вмъкват тази клауза в договори, приложения и наръчници, заобикаляйки правото за неприкосновеност на личния живот.

3. Уебсайт мониторинг. Вашият работодател почти сигурно следи вашето интернет сърфиране. Това означава, че ако актуализирате своя статус във Facebook, слушате музика в Youtube или пазарувате онлайн, вашият шеф знае за всичко това. Вие може би нарушавате фирмената политика за използване на интернет.

4. Социални медии. Някои компании стигат твърде далече, като изискват паролите на своите служители за различни социални медии. Те твърдят, че по този начин наблюдават служителите си и техният потенциал за работа. Някои щатове в САЩ като Калифорния, Мериленд и Илинойс са забранили тази практика, но на други места това е често срещано. Дори шефовете да не изискват паролите на служителите си, те следят дейността им в социалните мрежи.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

ddd

преди 11 години

Извратен свят. Жалко че не свърши..

21

Анонимен

преди 11 години

И какво се оказа в крайна сметка - от четирите "напълно законни" възможности само третата е такава, за останалите се изисква съгласие.

20

Анонимен

преди 11 години

Друго си е да можеш необезпокояван да четеш новините, да си решаваш судоку и пр. Отстрани изглежда сякаш си много зает и съсредоточен в работата. Беше ми писнало да слушам и личните телефонни разговори от служебния телефон (отделно че са и в работно време). Забележка - пиша от вкъщи :-)

fallback