Снимка: архив, Reuters
fallback

Клюките в службата трябва да бъдат насърчавани, защото те помагат да се разкриват мързеливците и увеличават ефикасността, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на холандски учени.

Психолози от университета на Амстердам поискаха от 121 души да посочат причините, поради които клюкарстват.

Отговорите на доброволците показват, че 9 от 10 разговора са клюки, но невинаги зложелателни. С клюки колегите се предупреждават за хората, които кръшкат, като понякога само страхът, че ще се разчуе, може да принуди мързеливите да работят.

Учените твърдят, че ползата от "позитивните клюки" е не по-малка от вредата от зложелателните и като се направи разлика между двата вида може "да се минимализират негативните и да се оптимизират положителните последици".

Клюките са възникнали преди хиляди години, твърдят психолозите. Хората са започнали да клюкарстват веднага щом е възникнал говорът, за да противодействат на използвачите, които са искали да ядат месо без да участват в лова.

"Речта дава възможност на членовете на една група да се предупреждават за хората, които не се държат според нейните норми", пишат учените, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

el comedante

преди 1 година

клюкарството разделя най близките хора и от семейството ! някой неосъзнателно клюкарстват ! те само вредят много по-лошо от други останали неща от живота , Ако човек иска да живее добре да си пази устата от лошо говорене и клюки !

30

Човекът Долар

преди 11 години

Аз работя на Wall Street и вместо с клюки и интриганство се занимавам с финансови наказателни акции срещу по-слабо образованите в областта на финансите, статистиката и капиталовите пазари.Sent from my iOffice

29

Анонимен

преди 11 години

Изправяш се срещу въпросния човек било то жена, мъж, шеф или подчинен и им казваш право куме в очи - докажи че 1,2,3 или ще те съдя за клевета!

fallback