Снимка: sxc.hu

Коледното парти наближава и в офиса започва еуфория. Очаква ви една неформална вечер, в която може да се случат изненадващи неща. Може да сте близки с колегите си, а може и да не ги понасяте, но без значение какви чувства изпитвате към тях е желателно да спазвате някои правила от етикета. Все пак и шефовете ви са там!

Празничният купон може да се окаже ключов за развитието ви във фирмата. Може пък и да е катализатор за вашето уволнение или понижение, затова не гледайте с пренебрежение към него. Нито го подценявайте! Това е шансът да запазите имиджа си или да го подобрите, но за да не стане зле, следвайте тези съвети:

Приемете поканата

Не разглеждайте коледното парти като опция. Присъствието ви е наложително. Дори и да не ви блазни мисълта, че трябва да прекарате една вечер с хората, които гледате по цял ден ( и част от тях никак не харесвате), отидете. Появата ви ще покаже, че вие се чувствате част от екипа, а не страните.

Едно от нещата, които ръководителите най-много ценят у хората си, е екипната работа и желанието за съдействие.

Не се обличайте неподходящо

Покажете, че сте професионалист дори и в неформалната обстановка на коледното парти. Често в подобни случаи има дрескод, така че се уверете, че сте запознати с него.

„Съветът ми към дамите е да се въздържат от къси поли и рокли с огромни деколтета. Панталоните, които изписват задните ви части, също не са препоръчителни", казва експертът по бизнес етикет Памела Холанд.

„Мъжете да избягват блузите, които целят единствено да очертаят мускулите им и да внимават в копчетата на ризите си. Могат да разкопчаят не повече от две", допълва дамата.

Изключение в облеклото може да има само в случай, че партито е тематично – вълшебни герои, цигански катун, кабаре и т.н. Тогава не само вие, но и всички останали ще имат крещящо и нетипично облекло, така че няма проблем да избягате от горните препоръки.

Проведете неформални разговори

Това е моментът, в който имате достъп до хора, с които обикновено не разговаряте, освен по важни събрания и т.н. Намерете шефа си. Разменете с него няколко топли думи. Ако сте по-находчиви, намерете елегантен начин да изтъкнете приноса си към фирмата и въобще да коментирате работата си, така че да му направите впечатление. Имате шанса да станете забележим и това да ви помогне в бъдещото кариерно развитие в компанията.

Не разговаряйте сякаш сте в магазина

Неформалната обстановка предполага, че ще се отпуснете и ще заобикаляте скучните теми в офиса. Не забравяйте, обаче, че сте обградени от колеги и шефове и не е много удачно на висок глас да зачеквате ежедневни или домакински теми. Не искате да отегчите хората, нали? За да не ви запомнят като мърморкото/ата на офиса, която уби с битовизми празничния купон.

Пийте умерено

Прекомерното пиене е причина номер едно за „инциденти" по време на коледното парти. Помнете, това не е маратон с безплатен алкохол, а и все пак имате цяла вечер на разположение. Не е необходимо да стартирате вечерта с три големи питиета на екс.

Хапнете добре, преди да наблегнете на пиенето. Не пропускайте безалкохолните.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase