Снимка: outnow.ch

Много хора се ядосват сами на себе си за това, че не са достатъчно смели и че не успяват да се опълчат на словесния си противник така, както би им се искало. Без значение дали става въпрос за ситуация в работата, на улицата или у дома, истината е, че доста от нас се притесняват да казват това, което мислят, от страх да не подразнят някого. Вместо да реагираме рязко на нещата, които не одобряваме, ние се усмихваме тактично и замълчаваме възпитано.

В резултат на това имаме нулево влияние върху близки, колеги, познати и непознати. Е, заслужава ли си цял живот да бъдете безгласна буква, само и само да не влизате в спорове и конфликти?

Ако отговорът ви е "Не", прочетете тези съвети, които ще ви помогнат да станете по-открит и по-смел в общуването си с другите:

1. Учете се на дързост

Откритото общуване без задръжки не е нещо, което можете да "извадите от шапката" на уменията си, когато ви потрябва. Ако това качество не ви е наследствено и ви е абсолютно неприсъщо, ще трябва да го придобиете постепенно. Започнете да говорите открито първо със своите най-близки хора, като умишлено не им спестявате нищо.

Постепенно развийте своята дързост и във всекидневния живот – скарайте се с някого на улицата или в магазина, критикувайте учителката на сина си, за нещо, с което ви е подразнила, кажете на съседите си, че им е време да спрат с купоните след 22 часа и т.н.

2. Спрете да бъдете добрия, възпитан колега/съпруг/приятел...

Не може винаги и във всички ситуации да бъдете мил и добър. Всеки човек на моменти е сърдит, разстроен, обиден, ядосан и т.н. Не е нужно да прикривате негативните си емоции винаги от страх да не си навлечете чуждия гняв.

3. Казвайте това, което смятате, че е правилно

Изследванията показват, че хората, които говорят повече, се възприемат като лидери, дори това, което казват, да не е много умно или блестящо. Тоест, ако си седите примерно и безмълвно на всяка работна среща в офиса, едва ли шефът ви ще разбере, че срещу него седи сериозен интелект. Така че не се притеснявайте, а говорете.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase