Това, че имате високоплатена работа на висок, ръководен пост, изобщо не означава, че не можете да я изгубите. В тези тежки икономически времена много фирми започват съкращенията си точно от служителите, които им струват най-много. Но ако ви уволнят/съкратят, след като години наред сте имали високи доходи и самочувствие, това може да ви донесе сериозен стрес. От високо се пада най-лошо, са казали хората.

Но все пак трябва да се справите с тази криза в живота си и колкото по-бързо, толкова по-добре. Осъзнайте, че все още можете да контролирате собствения си свят и има стъпки, които можете да предприеме, за да се изправите отново на краката си.

Ето и няколко съвета какво да правите, ако останете безработен, а семейството ви е разчитало основно на вашата висока заплата:

1. Не се паникьосвайте.

Перспективата, че може и да не си намерите нова добре платена работа в тази безработицата може и да е страшна особено ако другите членове на семейството ви зависят от вас. Опитайте се да не изпадате в паника. Говорете с доверен човек за своите страхове и негативни мисли. Някой, който ще ви изслуша, без да ви осъжда и ще ви даде добър съвет по оцеляване. Някой, който да може да ви убеди, че животът продължава и че все още имате възможности. Който да ви накара да разберете, че промяната често тласка към нещо по-добро, въпреки че първоначално не изглежда така.

2. Запишете се в бюрото по труда

Ако отговаряте на изискванията на бюрото по труда и имате възможност да взимате обезщетения за безработица, не си губете времето, а си подавайте документите веднага. Може и да не взимате много пари или да ги взимате кратко време, но все пак е нещо, а и през това време ще ви тече трудов стаж. Няма нищо унизително в тази стъпка!

Ако ви откажат въпросните обезщетения, а нямате спестявания в банка, ще трябва да измислите бърз временен план за оцеляване. Може да се наложи да започнете нископлатена работа, но това е по-добър вариант, отколкото да не можете да си плащате сметките.

3. Оценете реалистично финансовото си положение

Ако досега сте бил, човек, който е живял от заплатата си и с нея е плащал различни ипотеки, лизинги и заеми, ще трябва да помислите за какво ще ви стигат парите оттук нататък и ако се налага, да продадете част от активите си, за да не ви нападнат кредиторите.

Ако вашият съпруг/съпруга или партньор все още работи, ще трябва да обсъдите как да преработите бюджета си. Ако имате някакви спестявания, използвайте ги за разходите с приоритетно значение.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase