Снимка: sxc.hu

Когато се разделяте с любимия човек е съвсем нормално да чувствате душевна болка. Нормално е да искате да си отмъстите на човека и в същото време да бленувате отново да сте заедно.

Това, което не е нормално, е да се самосъжалявате, да бъдете тъжни и самотни. Всеки човек преминава през седем фази след раздялата. При всеки е индивидуално колко време ще продължи всяка фаза. Важното е да виждате напредъка си и да гледате положително на всяка ситуация.

1. Шок - "Какво всъщност се случи?“

Шокът е естествената защитна реакция на организма срещу болката. Когато връзката ви приключи, най-вероятно вие дори няма да искате да мислите за бъдещето. Няма да ви се вярва и няма да може да осъзнаете случилото се. Възможно е да се чувствате и физически зле, като например да имате проблеми със съня.

Какво да правите и какво да не правите:

- Намерете нещо, което да ви успокоява – релаксираща музика, медитация или дълги разходки.

- Не се паникьосвайте, светът не е свършил. Както казват за всяко нещо си има причина.

2. Отричане - "Това не може да се случва“

Вие инстинктивно започвате да отричате случилото си, за да съхраните чувствата си. Отхвърлянето на обективните факти ви помага да запазите частица надежда, че отново може да се съберете с любимия човек. Затова на този етап е нормално да се опитате да се свържете по някакъв начин с него.

Какво да правите и какво да не правите:

- Излейте най-съкровените си чувства и страхове пред доверен приятел.

- Не омаловажавайте ситуацията. Това само ще ви попречи по-бързо да превъзмогнете ситуацията.

3. Изолация - „Просто искам да остана сам/а с всичко това“

След като вече сте осъзнали раздялата, идва лошият момент. Започвате да връщате времето назад, да търсите грешките си и да мислите какво би било, ако бяхте постъпили по различен начин. Предпочитате да си стоите сами, при възможност дори да не излизате от вкъщи. Нямате желание да правите каквото и да е.

Какво да правите и какво да не правите:

- Измислете си причина да излизате всеки ден от вкъщи – дали било, за да ходите на работа или пък да правите нещо приятно за вас.

- Не се самосъжалявайте и не изпадайте в отчаяние в стил: „Никой повече няма да ме обича“.

4. Гняв - "Мразя те, защото ми разби сърцето"

По време на този етап тъгата ви се трансформира в гняв. Ядосани сте на бившия/бившата си. Тук идва моментът, когато започвате да заличавате всичко общо или което ви напомня за връзката ви – изтривате снимки, изхвърляте подаръци.

Какво да правите и какво да не правите:

- Говорете за гнева си, дори пишете, ако имате нужда.

- Не се поддавайте на гнева и не търсете отмъщение.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase