Снимка:flickr.com Официална резиденция на Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян

"Безпокойството се намира в главата на онзи, който носи короната", се казва в една стара поговорка.

Но пък в магазина въпросният човек с короната, едва ли ще има някакви тревоги и притеснения. По света е пълно с крале, които се радват от рождението си до сега на ултра луксозен начин на живот.

В допълнение към това, някои от тях имат по 13 съпруги! Тези монарси са доказателство, че парите носят много повече от комфорт.

В момента има 44 монархии в света, чието общо богатство надхвърля 10 трилиона долара.

Една от най-любопитните теми е дворецът на монарха. В тази статия ще се опитаме да надзърнем в кралските резиденции на някои от най-богатите монарси в света.

1. Бумибол Адулядей - краля на Тайланд

Тайландският крал Бумибол Адулядей е на 85 години и има богатство на стойност 35 милиарда долара. Той е най-богатият монарх в света. Любопитен факт е, че голяма част от кралското богатство бива използвано от Негово Величество в над 3000 проекта за развитие на селските райони. Освен това кралят е световен рекордьор по най-голям брой получени почетни степени от университети - 136.

Официалната резиденция на краля е „Царският дворец" в Банкок. Построена е през 1782 година и се състои от множество сгради разположени на източния бряг на река Чао Прая. Освен това дворецът е и свещен храм на Буда, като посетителите трябва да спазват строг дрескод, ако искат да разгледат великолепния комплекс. Общата площ на кралския имот е 218,400 кв. м.

2. Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян - владетел на Абу Даби

Шейхът е държавен глава на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е наследствен владетел на Абу Даби. Богатството му се оценява на 23 млрд. долара от несметните залежи от петрол в малкото емирство.
Представяме ви неговия хотел-палат Emirates Palace. Той е най-скъпият хотел, строен някога на Земята.

Управлява се от Kempinski Group и е струвал на правителството на Абу Даби почти 3 млрд. долара. Сградата често е бъркана с официалната резиденция на бин Зайед, която всъщност е двореца Амити. Хотелът разполага с 400 стаи като в декора на интериора са използвани чисто злато и мрамор от най-високо качество.

3. Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд - крал на Саудитска Арабия

Богатството на 86-годишният крал на Саудитска Арабия е на стойност над 21 млрд. долара. Крал Абдула е известен със своята благосклонност и съчувствие. Той пое разходите за скъпата операция на полски сиамски близнаци. Неговият царски дворец в Рияд се простира на повече от 2.5 кв.км площ. Дворецът е от полиран розов мрамор, а в градините му има красиви алеи, езера и фонтани. Сградите в комплекса са истински пример за изящна архитектурата.

4. Хаджи Хасанал Болкиах- султана на Бруней

66-годишният султана на Бруней, управлява 600-годишна мюсюлманска династия вече 45 години. Неговият актив е на стойност от $ 20 млрд. Султанът има колекция от около 6000 автомобила.
Официалната резиденция на султана е имението Istana Nurul Iman. То разполага с 1788 стаи, 257 бани и обща площ от 200 кв. км, което го прави най-големият дворец в света. В изграждането му са вложени над 350 млн. долара, като гледката, която предоставя на посетителите си е просто зашеметяваща. Дворецът е много по-голям от Ватикана.

5. Ханс-Адам II – княз на Лихтенщайн

67-годишният принц е 15-ият владетел на княжество Лихтенщайн. Неговото богатство се оценява на 5 милиарда щатски долара. Замъкът му - Schloss Vaduzе е неговата официална резиденция. Дворецът е с изглед към град Вадуц, който е столица на малката държава. Неговата архитектура е в старинен готически стил. Входът на двореца е висок цели 11 метра.

Вижте останалите богаташи в Tialoto.bg  А, за да се насладите на техните скъпарски имотни придобивки, погледнете в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase