Снимка: sxc.hu

Понякога прилагаме тази представа твърде стереотипно. Очакванията от двата пола са базирани почти изцяло на типажите, определени за тях не толкова от биологията и физиката, а от обществото и начина, по който мъжете и жените се развиват в него.

От всичко това обаче, произтичат няколко мита за различията между половете, които витаят необезпокоявани в съзнанието на хората, без да са съвсем верни. Има модели на ролите на половете, които всъщност моделират представите ни за мъж и жена и тяхната биология и поведение. По силата на тези митове двата пола изглежда, че са много по-различни отколкото са в действителност.

В действителност не е точно така:

Жените се стремят към моногамна връзка повече от мъжете

Биологически няма такова нещо: и мъжкото, и женското тяло реагират по един и същи начин на обвързването в двойка и няма никаква биологическа разлика между усещанията при привързване и желание. В няколко социологически проучвания се оказва, че и двата пола предпочитат да имат повече опит в емоционалните и сексуални връзки, т.е. се стремят към по-голям брой такива.

Митът идва оттам, че повече мъже споменават доста високи цифри за брой на партньори, отколкото жени и според тези по-високи бройки излиза, че по принцип на мъжете се падат повече връзки/контакти, отколкото на жените.

Мъжете искат повече секс от жените

Това е най-вероятното предположение на повечето хора, но се оказва, че мъжете и жените правят горе-долу по равно количество секс през живота си.

Жените са по-добри родители от мъжете

Жените раждат, а мъжете – не. Жените кърмят, а мъжете не. Ала въпреки това и двата пола имат еднакъв потенциал като родители и дори еднаква хормонална реакция към бебета. Успехът ни като вид се дължи именно на това, че, и мъжете, и жените на всякаква възраст са влагали усилия в отглеждането на следващите поколения. Жените раждат и кърмят, но можем еднакво да се грижим за децата, като нито единият пол не става автоматично по-добър родител от другия.

Мъжете са по-агресивни от жените

Всичко зависи от това какво имате предвид под "агресия". Мъжете и жените не са различни в начините, по които изразяват гнева си. Но мъжете са тези, които по принцип са склонни по-често да приложат физическа агресия.

Двата пола са малко или много еднакви при конфликт един с друг, но мъжете като цяло са по-големи и по-силни. Това не ги прави по-агресивни по природа от жените, ала те могат да използват физическата агресия по-ефективно от жените.

Всеки с хормоните си

Разпространено е схващането, че мъжете и жените имат различни хормони – тестостерон за мъжете и естроген за жените. Това обаче не е вярно: хормоните в телата ни са еднакви и няма изцяло женски и изцяло мъжки такива. И двата пола получават прилив на тестостерон при определени поводи (скандал или важно състезание), както и атака от окситоцин и пролактин при вида на новородено например. Може да има разлики само в нивата на съдържание и влиянието им върху поведението на половете.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase