Снимка: Reuters

В последно време мъжът ви нещо ви дразни все повече и повече,а и направо ви писва от него. Все по-ясно осъзнавате, че той не е мечтаният принц на бял кон, чиято целувка има силата да разреши всички ваши проблеми и да сбъдне всички мечти.

Все повече ви нервира с разхвърляността си, с вечните си претенции и с вманиачаването по футбола (много е важно да е привързан към футбола). Търсите удобен случай да му биете шута. Е, по-удобен от европейското първенство по футбол скоро няма да ви се удаде.

Особено след като му развиете следната много логична и много правдива теория за хляба и зрелищата. Изпитвана е многократно и досега е вбесявала безотказно всякакви привърженици на платените организирани зрелища. Разбира се не е причина да се разделите, но е удобен повод да откриете, че нямате нищо общо помежду си, което да ви свързва.

Вбесява безотказно, защото е истинна и логична и лесно доказуема с примери. Основната ви теза трябва да е, че цивилизацията деградира главоломно, защото е издигнала в култ платените организирани спортни зрелища – и наблягате конкретно на футбола. Колкото повече искате да го вбесите, толкова повече епитети трябва да използвате и то в съответния емоционален и смислов регистър като тъпанари, безмозъчни кретени и т. н.

Добре е също да използвате сравнения, хиперболи и исторически препратки. Да вземем за пример гладиаторските борби – забавлявали са се на арената с болката и усилията на беззащитни хора и животни. Но пак са били по-добри от сегашните, защото за целта обикновено са използвали обречени на смърт затворници. А в днешно време спортните зрелища са превърнати в машина за пари – и от тази индустрия извличат дивиденти много хора.

Тук ще ви апострофират, че индиректно може би тези пари и вас ви хранят, но не бива да се давате – ще парирате удара като обясните, че ако въобще ги нямаше, щяхте да се храните от далеч по-смислени неща като иновации в областта на технологиите и здравеопазването. И точно защото една голяма част от парите отиват за професионален спорт, точно затова не остават за далеч по-смислени дейности. И да не пропуснете гладуващите. А още повече, ако и вие се включвате в тази категория, може да обясните, че заради скапания футбол не сте ходили никъде на почивка от еди-колко си години, не сте си купили нова рокля и т. н., готвите от 20 години в една и съща тенджера.

И отгоре на всичко футболистите получават незаслужено високи хонорари, което е абсурдно. Само защото си добър в ритането на топка до 30-тата си година, може да си осигуриш добър живот до старини. Заради тази простотия вече не е актуално: "Учи сине, за да не гладуваш, а ритай сине, за да забогатееш".

Е, за мен именно това е голяма глупост – на един, който полага усилия само да се държи в добра физическа форма му плащат милиони на година, а на друг, класическият пример е с лекарите, на които им се налага да учат 10 години и може би да мизерстват през тях, които трябва да спасяват човешки животи им се плаща стократно по-малко. Никой не ги знае кои са, никой не се интересува от техния живот и от усилията, които са положили. А футболистите са поставени на пиедестал – знае се каква храна обичат, какви жени предпочитат, колко гола са вкарали и така нататък до най-малката подробност. Какъв пример се дава на децата – ами кой е луд да става лекар или архитект или хлебар и да се мъчи да върже двата края през целия си живот, къде-къде по-лесно е да учиш до 6-ти – 7-ми клас и от там нататък да риташ топка. Като понатрупаш пари, можеш да завършиш и който си искаш университет. Та лично на мен професионалният спорт ми се струва абсурдна глупост, коварна машина за пари и зрелища.

И всички обичали футбол. Ами като обичаш футбола, иди играй на игрището, а не пред телевизора. Какво ми крещиш "засада", да те чуе цялата махала и да ми трошиш покъщнината, псувайки всички по терена, като най-вероятно въобще не можеш да риташ топката, но си първи разбирач и майстор на спорта на канапето.

Спокойно можете да му развиете до край тази теория, че докато зрелищата са на първо място в ценностната система на обществото, не може да искаме да имаме добро образование и здравеопазване. На времето в патриархалното общество най-почитани са били попът, даскалът и докторът, а сега чалга звездите, футболистите и мутрите.

Това е накратко основата на спора. Когато го започнете, той лекичко ще се изкриви от общо философската сфера към битовата, от глобалната към личностната. И полекичка ще може да му кажете всичко, което с годините ви е дразнило – стотиците вечери, през които е запивал пред телевизора с приятели и дори не е забелязвал колко добре сте направили салатата и мезетата; това че синът ви му подражава и псува пред телевизора, вместо да решава задачи или с всички пари, които е профукал е можело да ви заведе на екскурзия до остров Бали, а вие цял живот сте ходили само на Южното Черноморие на къмпинг. И защо – пак да крещи на воля по плажа.

Когато разговорът мине на битова основа може да си излеете душата и да му кажете всичко онова, за което не сте намирали смелост до сега. А в сюблимния момент да му кажете да си взема телевизора и мръсните чорапи и да се изнася на мига.

Ако поне малко държите на мъжа до себе си – все пак не го вбесявайте с тази теория, защото наистина действа безотказно. Но ако решите да играете ва банк и въпреки това той не си тръгне, разсъждавайте над следните варианти – или е много умен или много ви обича. Или е изпаднал дотам, че просто няма къде другаде да отиде.

Още интересна информация и полезни съвети може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase