Снимка: outnow.ch, Кадър от филма "Ловци на шаферки"

Сватбите не са само излишна суета, бални танци и кокетничене. Те са възможност да блеснете пред останалите гости и да изразите себе си с перфектната реч, която да вдъхнови не само младоженците, а и останалите двойки около вас. Дори и да не сте кум, това не означава, че не може да вземете думата!

А ако обичате да говорите и да държите речи, имайте следното предвид, особено, когато става въпрос за сватби:

Нека преговорим основното за сватбения тост!

Какво е тост?

Според тълковния речник тостът е: „Актът на вдигане на чашата и пиене в чест на нещо/някого". В по-общ смисъл това е социално приет начин на пиене, който носи някакви положителни емоции и подканя събеседниците ви да вдигнат чашата си.

Кой вдига тост?

Макар че всеки, който желае да вдигне наздравица, е добре дошъл, специално на сватбите си има определен ред. Първо кумът посвещава няколко приказки на младоженците с чаша в ръка. След това новоизлюпеният съпруг се обръща публично към булката, а тя му връща жеста. И вече идва редът на останалите роднини, гости ... които искат да се изкажат. А съдейки по количеството алкохол, което вече са изпили, желаещи ще има много.

Кой не вдига тост?

Не е препоръчително пияният чичо на булката да реши да изнася речи или пък бившото гадже (на младоженеца или булката), с което, уж, са само приятели след раздялата.

Какво трябва да знаете за импровизирания сватбен тост:

Как да стартирате?

Когато вдигате импровизиран тост, първото, което трябва да направите, е да привлечете вниманието на всички гости, като нежно потупате стъклената чаша с вилица, лъжица или друга посуда. Не бъдете агресивни при този акт, за да не я счупите и в никакъв случай не тропайте непохватно по масата.

След като вече всички погледи са вперени във вас, вдигнете чашата с ръка опъната напред до височината на раменете и се завъртете в посока на хората, в чест на които, ще произнасяте речта.

Кога да вдигнете тост?

Няма точно правило за времето, в което да вдигнете наздравица. Но поне може да изберете момент, в който вашата и чашите на хората около вас, са пълни. Също така се съобразете с регламентираните тостове (този на кума, младоженеца, булката, евентуално тъста или свекъра) и чак тогава заявете желание да говорите публично. Недейте да разтакавате във времето, защото гостите бързо ще се напият или ще излязат на дансинга и така тостът ви няма да получи необходимото внимание.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase