Снимка: outnow.ch
fallback

Социологическо проучване, проведено през декември месец, показва, че 30% от родителите на пораснали деца, живеещи вкъщи, смятат, че децата им са се върнали заради нестабилната икономика. Тези, които се прибират с подвита опашка у дома, са на възраст между 25 и 34 години.

Ако се случи така, че във вашата златна възраст, когато вече мислите за спокойни старини, някое от "гарджетата" ви се обади с обезпокоителната за вашия бюджет и спокоен сън вест, че се налага да се прибере и да поживее при вас, е добре да имате правила, които да запазят мира и да урегулират новото положение в дома ви.

Много експерти съветват поостарелите родители да съставят подобно на договор съгласие в писмена форма, в което с клаузи да се упоменат определени права и задължения на родители и деца. Хубаво е на понеслите тежък удар от живота деца да се създаде известен комфорт, но и да се изясни фактът, че да съжителствате един с друг е привилегия, а не право.

Ето и 8 точки, които е добре да включите във важния документ:

1. Вашият дом не е безплатно общежитие.

Всеки трябва да допринася с нещо към семейния бюджет, като най-честно би било новонанеслият се „съквартирант" да плаща някакъв съгласуван и с двете страни наем. Това е добре и за самочувствието на детето, и за усещането му, че е пълноценен участник в домашните задължения и нужди.

2. Правенето на нищо не се толерира

В случай, че детето ви е без работа или страда от друга форма на безпаричие, е добре да се измислят за него домашни задължения, в които да се включва. Идеалният вариант би било това да са дейности, водещи до спестяване на парични средства: ремонтни дейности, почистване, пазаруване в по-далечния, но по-евтин магазин/пазар и др.

3. И яденето не е безплатно

Ако младите искат да се хранят вкъщи, освен че ще готвят в дадени дни от седмицата, трябва и да помагат в пазаруването.

4. Домът ви не е хан

Да, приятели и гаджета са добре дошли от време на време и в нормални количества, но ясно определени граници за респект на домашното ви пространство трябва да бъдат поставени и съблюдавани.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Ачо

преди 12 години

Имам авер германче следва. Държавата му дава 800Е на месец докато завърши+квартира -направо лукс за нашите представи и образованието му е безплатно + степендии и платени стажове,лятото обикаля света е как да стане наща работа с 160Е заплата за тежък труд?

30

Петрун

преди 12 години

Егати еврейската статия на Балканите от векове 2-3-4 поколения са живели под един покрив.Но комунистите развалиха тази хубава традиция и резултатите са на лице тотална разруха в социален аспект.

29

до 34

преди 12 години

Да, то е ясно, че има такива индивиди (не само мъже и жени), които макар и получавайки предостатъчно, за да се изнесат и създадат семейство, предпочитат да цоцат от пенсиите на родителите си и да не се задомяват, защото пак било "разход". Само, че това не е масовият случай! Масовият случай са хора, които искат да се отделят и да си създадат дом, но не могат, защото получават жълти стотинки. Това е масовият случай в България!

fallback