Снимка: outnow.ch Колин Фарел, като Боби Пелит - отвратителният офис хулиган във филма „Шефове гадняри”
fallback

Всеки, който някога е имал шеф, е преживявал фрустриращи моменти, но повечето хора на ръководни постове са не случайно на такава позиция. И в повечето случаи са сравнително адекватни. Ала понякога и недоволните служители са прави и хората, пред които се налага да отговарят, са некомпетентни.

Ако случаят е такъв, на всички ни се приисква да можем да постъпим като героите от филма "Шефове гадняри", който гледахме неотдавна по кината: да сформираме отмъстителна група, да спретнем план за действие и да унищожим по един или друг начин тъпанара, който ни тормози. Но... тези блянове се сбъдват само на кино, а за нас остава да се борим с реалността - кой както може.

Съществуват толкова категории лоши шефове, колкото и лоши хора има по земята, а съответно и техники за справяне с тях, защото имайте предвид, че не сте безпомощни. Тук сме изброили някои често срещани случаи, за да ви помогнем в неравната борба с некомпетентния шеф:

Хулиганът на фирмата

Характеристики: Грубиян, замаян от властта, с която разполага, той ще направи невъзможното, за да ви унижи пред клиенти, колеги и разбира се, пред собствените си началници. Неговата мениджърска стратегия се състои в това да прави надменни и снизходителни забележки и да заплашва с уволнение наред при всеки появил се проблем, независимо от това кой е виновен.

Метод на действие: Този типаж е истинско предизвикателство, тъй като винаги е нащрек за ваши грешки и не пропуска нищо. Номерът е незабелязано от радара му да се стремите да привлечете вниманието на по-висшестоящите от него. Защитавайте се от нападките му, но бъдете лукави и умели – без повишаване на тон, в рамките на доброто възпитание, но с необорими аргументи и тънки средства (един неодобрителен поглед във верния момент понякога върши повече работа от куп изприказвани думи).

Мениджър маниак

Характеристики: Знаете поговорката: "Ако искаш нещо да се свърши добре, свърши си го сам", а мениджърът маниак живее, за да я спазва. Той се меси, следи и окупира всеки аспект от работата ви, включително брои пътите, които ходите до тоалетна и времето, прекарано там. Понякога оказва голяма помощ, но ако сте от хората, които ценят независимостта си, този непрестанен контрол би ви побъркал.

Метод на действие: Когато искате да постигнете нещо с такъв шеф, е много важно да му покажете, че не искате да узурпирате властта или позицията му. Маниаците по принцип са несигурни и затова е добре да ги държите информирани за всичките си действия, но... впоследствие. Идеята е да създадете усещането за контрол у тях, а всъщност да вършите нещата самостоятелно по своя си начин предварително.

Вижте останалите неприятни типажи шефове в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

wili

преди 11 години

to4no taka

31

Любо

преди 11 години

Ако не ви харесва шефа направете следното напуснете работа по собствено желание и се опитайте да намерите работа след това в истинска компания в която шефа не е син на собственика ама то в Бг такова нещо няма така че успех И другото което е ако допринасяш с работата си много и докарваш добри доходи на фирмата с твоя капацитет винаги ще бъдеш защитен ако ли не проблема е в теб помисли какъв е и престани плюй другите ИМА И ОГЛЕДАЛА ЗАПИТАЙ СЕ КАКВО СТАВА

30

лулу до 39

преди 11 години

Не отричам, че понякога шефът може да е ***, меко казано. Да се оправя! Ако работникът е по-малко *** от него ( а би трябвало да е , щом реагира) обаче, да си намери по-читав ръководител. Иначе се получава присмял се хърбел на щърбел или всеки си заслужава управниците/шефовете.

fallback