За да не сте в стрес - мислете на чужд език и решенията ви ще са страхотни. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според изследователи от университета в Чикаго изучаването на чужди езици не само разширява културния кръгозор на човека. Те му позволяват да взима и по-добри решения, когато мисли за тях не на майчиния си език, пише сп. "Слейт".

Според автора на проучването Саюри Хаякава мисленето на чужд език прави хората по-трезви и целенасочени, защото ги освобождава от куп емоции и клишета, натрупани с годините покрай упражняването на родната реч.

"Една емоционална реакция може да бъде мотивирана повече от страха, отколкото от здравия разум, дори когато шансовете за успех са много благоприятни", твърди ученият.

Хората са естествено склонни да избягват рисковите ситуации. Поради тази причина те много често "проспиват щастието си".

Но когато човек мисли на друг език, този "защитен" механизъм не действа и могат да се взимат много по-добри решения.

За да стигнат до тези изводи, чикагските специалисти провели шест опита на три континента с повече от 600 участници. Майчиният език на всички доброволци бил английският, но те владеели и испански.

Екипът подложил участниците на поредица от експерименти съсзалагания с различни печалби и с различни рискове. Когато игрите се провеждали на английски език, от страх да не загубят, тестваните залагали рисковано само в 54 на сто от случаите. Когато се преминавало на испански, залозите скачали на 71%.

Според авторите на проучването хората, които редовно взимат своите решения на чужд език относно спестяванията, вложенията и пенсионирането си, в дългосрочен аспект се оказват печеливши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase