Снимка: архив, Reuters
fallback

Жените наблягат на кариерата, когато не се чувстват достатъчно атрактивни, за да се сдобият с партньор и да изградят семейство, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Колкото повече една дама се чувства безлична, толкова по-изкушена бива тя от успеха в службата. Според екипа на  Кристина Дуранте от университета в Сан Антонио еволюционно  жените са се развили, за да се наложат като пазителки на домашното огнище, а мъжете - като отговорни за набавянето на храната.

В наши дни, когато в даден район представителите на мъжки пол не са в достатъчно количество, посестримите на Ева, и най вече по-непривлекателните от тях, сами се наемат с осигуряването на прехраната.

Дуранте и сътрудниците й установили статистически, че колкото намалявал броят на мъжете като добра партия за женене в един щат, толкова растяло количеството на преуспелите жени в кариерата.

В подобни щати американките ставали майки в по-стара възраст и раждали по-малко деца. Учените провели редица експерименти, в които убеждавали анкетираните 87 доброволки, чев дадена ситуация започват да липсват "мъже за женене" и същевременно ги питали - какво ще изберат - кариерата или семейството.

Те масово залагали на кариерата. Това важало в особена степен за тези, които се чувствали по-малко атрактивни и били уверени, че много трудно ще си намерят брачен партньор.

"Ние със сигурност установихме, че съотношението между  мъжете и жените в брачна възраст влияе на местно равнище върху аспирациите на дамите за кариерна реализация", заяви Кристина Дуранте.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

do 43

преди 12 години

Тъй като съм от жените, които печелят добре и с кариера, ще отговоря на въпроса. Проявявам усърдие в стремежа си да успея на раб. място и печеля достатъчно, защото за мен е важно да осигуря добро качество на живот на детето си и мен, добро образувание, за да имам що годе някаква финансова сигурност и за да помагам на близките си."Яката" кола и голямата къща не са ми приоритет, но с удоволствие бих пътувала и почивала в някоя далечна и екзотична дестинация напр. :)))

35

do 44

преди 12 години

Съвременният "феминизъм" е лансиран от мързеливи мъже и безотговорни мъже на който им тежи да теглят колата сами. Първоначлно е ставало въпрос за нещо съвсем различно - равни права, защото жените не са имали право дори да гласуват. В днешно време жените се стремят към кариера и да печелят повече не заради егото си, а защото мъжете станаха по-меркантилни от жените! В Б-я мисля за никой не е тайна, защо И жената трябва да печели добре! За какви съревнования бълнуваш изобщо?!

34

Българин

преди 12 години

дреме затова,че се съревновавате с тях,докато за вас това е цел номер 1!Тука идва разликата,така че тия простотии с клишетата ''аз искам да успея,щото еди кво си'' си ги запазете за вас! Докато не осъзнаете,че не кариерата прави една жена жена в очите на мъжетете няма да има разбиране. Самото същество ''жена'' е съвкупност от N на брой качества,които ако ги няма ако ще и директор на водопад да стане или шефка на пристанището в София,ефекта е никакъв,все тая... Айде и по-леко с менторския тон ;)

fallback