Снимка: Reuters

Има типично мъжки домакински задължения, които без притеснение да може да възложите на половинката си, но кои са те?

Такива, от които той се чувства поласкан, че е нужен и полезен на семейството си, не се чувства унизен и да ги върши с удоволствие. Предполага се, че за всяко семейство и всеки мъж е специфично, но е добре мъжете да бъдат въвличани в домашните задължения.
 
Пазаруването
Мъжете са най-големите консуматори на храна, всички го знаят. И ако жената носи торбите от пазар, веднага ще разбере, щом трябва да пазарува и за мъж. Така че е добре да му се вмени именно това тежко задължение, защото за изхранване на едно семейство не влизат само хляба и две кофички мляко. Колкото и да е ограничен бюджетът, трябва олио, захар, плодове, зеленчуци, перилни препарати и прочее и прочее, които не само като цена, но и като количество и килограми тежат доста. Колкото и да си разпределяш днес ще купя домати и олио, утре краставици и захар – все не се получава и всичко това тежи.

Така че, не е зле на мъжете да им се връчва по един списък с продукти на седмица и да отговарят за доставките. Ако мъжете имат автомобил, предполагам, че с радост се съгласяват веднъж на седмица да минат през супермаркета, но ако трябва да носят всичко на ръка ентусиазмът в пъти се понижава. Затова може би по-често виждате жени в автобусите с торби, отколкото мъже.
 
Готвенето
Ако мъжът ви е страстен кулинар, то най-вероятно той обича да готви, както и да напазарува продуктите. Ако за него е удоволствие – предоставяйте му полето на изява по-често. Да не говорим, че има такива семейства, в които той е водещият в кухнята и кулинарните деликатеси.

Прането
Има ли пералня машина – прането вече е детска игра. Даже не би трябвало да се счита като домакинска дейност, защото колко трудно може да е да разпределиш дрехите – по цвят и по материя, да ги сортираш и да пуснеш пералнята, след което да ги простреш?... Който не е прал купища дрехи на ръка, той не знае за какво става дума – протрити кокалчета на пръстите и разранени ръце.

Ремонтите
Ремонтите се смятат за типично мъжко задължение. Ако мъжът е от типа – направи си сам – семейството може да спести доста и дори да отиде на почивка с парите спестени от ремонта. Много по-евтино излиза, ако не плащате на майстор, а купувате само материалите. Но дори и нищо да не може да прави мъжът ви, най-добре го оторизирайте да се занимава с ремонтните работи и с майсторите, защото е ултра неприятно жена да се занимава с тях. Вероятността да не свършат всичко както трябва е много по-голяма, отколкото, ако мъж им обяснява какво да свършат, защото по презумпция майсторите си казват – „Неква си жена, кво ли разбира тя от замаски и теракоти.“, докато ако домакинът е мъж, дори да подозират, че нищо не схваща от тяхната работа, все пак външния му вид ги респектира.

Останалите мъжки задължения може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase