Снимка: sxc.hu
fallback

Завистта и депресията често са тясно свързани. И двете може да са продукт на ниско самочувствие и прекалена зависимост от оценката на околните.

Щеше да е страхотно, ако всички родители научат децата си от малки, че са ценни личности без значение дали успяват в някоя дейност или не, за да не изпитват срам и усещане за провал, когато приятелчетата им са по-добри в някой предмет или игра.

За съжаление не много деца са научени да обичат себе си просто ей-така, защото заслужават това по рождение. Когато едно дете порасне в среда, в която постоянно е било сравнявано с връстниците в негов ущърб, то неговото самочувствие е като крехка вейка – и най-лекият ветрец (критика на околните) я огъва и дори може напълно да я прекърши ( момента, в който депресията се появява като резултат от липсата на самоуважение.)

Затова много често се налага да се превъзпитавате, когато пораснете и да се научите на това, което родителите ви не са могли да те научат.

Промяната в мисленето изисква усилия и постоянство, но пък си заслужава, ако накрая можете да дишате спокойно без да се разяждате от завист спрямо околните, а да „имате очи" за собствените си успехи и хубави качества.

Иначе ако трябва цял живот да се съзтезавате за първото място с околните, сте обречени на вечна неудовлетвореност, защото ниското самочувствие е бездънна яма. Така или иначе дори и да успеете да настигнете някого, все ще има други хора, които ще са по-добри от вас в нещо.

Д-р Уейн Дайър е направил система от "правила", за да бъдете отново господари на живота си и да не се оглеждате непрекъснато в паницата на другите.

1. Не слагайте знак за равенство между това как сте изпълнили дадена задача и цената, която имате в собствените си очи. Неуспехът не означава провал на личността, а неосъществена цел на даден етап от живота ви. Може да опитате отново по нов начин или следващия път обстоятелствата да са на ваша страна и да упеете. Но трябва да знаете кога да спрете с опитите, защото щастието ви зависи и от способността да преценявате добре силите си и да не позволите да платите прекалено висока цена за постигането на целта.

2. Не се оставяйте на „любимата" дейност от детството – да се сравнявате с другите хора. Ако се научите да се радвате на чуждите успехи, ще можете да използвате тази положителна енергия да се концентрирате по-добре върху собствените си интереси и цели.

Останалото вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 12 години

Леле какви сериозни неща се опитват да обяснят на тъпите *** от които 50% са с основно и начално образование и 90% са диви селяци.Мама миа......

14

Анонимен

преди 12 години

Тази статия е за 99% от хората, които киснат в тоя сайт

13

Анонимен

преди 12 години

Според мен ключови са първите две изречения - "Завистта и депресията са често тясно свързани.И двете може да са продукт на ниско самочувствие и прекалена зависимост от оценката на околните." Аз съм си аз и съм ценен по свой собствен начин. Щом Бог/Природата си е направил/а труда да ме създаде, значи все пак съм му/й бил нужен за нещо,а това,че другите не могат да оценят достойно тази нужда си е техен проблем.Много важно е да уважаваме другите,но по-важно е да уважаваме себе си.

fallback