sxc.hu

Една от най-хубавите страни на брака е да се чувстваш толкова комфортно с половинката си, че да можеш да му кажеш всичко (е, почти всичко). Все пак, трябва да сложим някаква граница на приказките си, защото понякога грозната истина може да се изплъзне от устата ни, без да искаме и да нараним благоверния. Според психоаналитиците, специализирани в брачна консултация, да разговаряме мило и любезно с половинката си е най-важният урок, който трябва да научим по пътя към успешния съвместен живот. Всеки чувства малко или много някаква заплаха от външния свят, не е добре, ако я усещаме и у дома. Ето девет фрази, които по-добре да премълчим, отколкото да изречем.

1. "Да, имах оргазъм." (когато сте нямали такъв)

Лъжата не е добра идея, особено когато става въпрос за сексуални взаимоотношения. Интимност означава да позволиш на партньора си да те види уязвим, дори това да значи, че ще трябва да поработите здраво върху подобряването на сексуалния ви живот. Когато се преструвате, че той задоволява нуждите ви, вие по-скоро можете да го отблъснете. Щом пита, вероятно се съмнява в искреността ви. Най-добре е, когато сте облечени и извън леглото, да му подхвърлите какво ви възбужда и какво искате да опитате следващия път.

2. "Ти си същият като баща си!"

Това изречение обикновено не звучи добре, а в него прозира критиката, че съпругът ви е наследил лошите черти на баща си. Може и свекър ви да не е от най-подредените ви роднини, но със сигурност, ако искате да научите мъжа си на ред, това не е начинът. По-добре просто му кажете: "Скъпи, като си изядеш сандвича, би ли отнесъл мръсната чиния в мивката?"

3. "Кога ще си намериш нова работа?"

А защо толкова много искате той да си смени работата? Не харесвате честите му отсъствия или очаквате да носи по-голяма заплата в семейния бюджет? Преди да го нараните, помислете си какви са вашите желания по въпроса. Част от самооценката на мъжа е колко добре се грижи за издръжката на семейството си. Ако го обидите по този параграф, рискувате да започнете един дълъг тягостен разговор за пари. По-добре му кажете как бихте искали да живеете и какъв стандарт на живот искате да достигнете като семейство. Заедно помислете какво да направите по въпроса.

4. "Майка ми ме предупреди, че ще направиш така!"

Явно нещо сериозно ви е афектирало, но въпреки това не е добра идея да му казвате, че не сте на негова страна, или на страната на връзката ви, а сте от страната на майка си. Никога не трябва да си позволяваме мненията на другите да диктуват правилата на вашата връзка. Ако майка ви смята, че мъжът ви е стиснат, това, че му го казвате, няма да го направи по-щедър.

5. "Остави на мен – сама ще свърша работата!"

Това си е обидно, първо защото съпругът ви има нужда да бъде полезен вкъщи и второ - за никой възрастен не е приятно да чуе, че усилията му са недооценени. По-добър вариант е да свършите половината от работата, а другата (по-лесна) половина да оставите за него. Така няма да се притеснявате, че пак нещо ще оплеска, а и ще го насърчите и друг път да ви помага.

Останалите прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase