Снимка: архив, Reuters

Консултант във френска фирма написа наръчник за служителите как да посочат на своите колеги пороците, от които трябва да се откажат, грешките, които трябва да поправят и поведението, което трябва да коригират, пише в. "Фигаро".

Според Александър Дюбари да работиш в колектив изисква доста жертви и принуждава човек да се сблъсква с най-малко 35 категории дразнители. Сред тях са колегата, който поддържа лоша хигиена на работното място, колегата, който винаги говори по мобилния телефон в работното помещение, вместо да излезе в коридора, колегата, който винаги настоява за размяна на целувки на идване на работа, колегата, който зарязва работата си и непрекъснато ходи да пуши в обособените за това зони.

Точно заради хората с лоша лична хигиена Дюбари е кръстил творбата си "Как да кажем на колега, че смърди на пот". Според него точно тази критика е най-трудна за отправяне към колегите и те са най-склонни да се обиждат, когато я чуят.

В наръчника авторът препоръчва на хората, които ще отправят забележки и критики към колегите си, да си зададат няколко въпроса, като например: Какво ме дразни в действителност? Как съм понасял този фактор на раздразнение до днес? и Какво искам да постигна в действителност с критиките си?

Авторът на книгата препоръчва на критикарите да се въздържат от няколко типа поведение. Първо, да не правят агресивни забележки. Второ, да забравят за пасивното поведение, което се изразява в мълчаливо понасяне на недостатъците на колегите. Трето, да не прибягват към манипулации, интриги и хитрини вместо към директно отправяне на критиките.

Наръчникът препоръчва на читателите, когато се впуснат в критики към колега, да запазят спокойствие, защото на първо време забележките винаги се посрещат с гняв от отсрещната страна. Освен това критиките не трябва да се отправят на гладен стомах, на пияна глава или в момент на голяма умора. Тези три фактора са лоши съветници, променят възприятията и увеличават раздразнителността на хората. По време на самото критикуване трябва да се избягват "думите, които убиват".

А в конкретния случай с колегата, който мирише лошо, забележката може да бъде подета с тактичното изречение: "Не искаш ли да обсъдим един деликатен въпрос, който ме поставя в малко неудобно положение?" После човек може да продължи с думите: "Знам, че това, което ще ти кажа, е много субективно, но може би не само аз имам такъв проблем с теб." След което вече може да се отправи самата забележка за неприятния аромат на колегата, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase