Снимка: архив, Reuters
fallback

Независимо от скоростта на живота ни и лудостта от бързането да успеем да изпълним всекидневните си задължения, времето, което трябва да отделим за себе си, ни е нужно, за да се избистрят мислите ни и да възстановим енергията си.

Да останеш за малко не самотен, а сам – това е абсолютно необходимо в забързания ни свят. Времето, което прекарваме сами със себе си, е ключово за психическото ни здраве, улеснява ни да осъзнаем какви са наистина чувствата ни и да формулираме желанията и страховете си.

Най-добре се „ресетираме“ сами със себе си

Непрекъснатите мисли и концентриране не дават възможност на мозъка да се отпусне. Затова често се стига до „синдрома на прегарянето“. Отпускането на място, което не ни отвлича вниманието, ни дава възможност да се фокусираме върху мислите си, успешно да ги избистрим.

Единствено в самота чуваме вътрешния си глас

Да сме обкръжени от близките си хора, е добре, но в същото време това ни налага и теми и мисли, с които в момента не искаме да се занимаваме. Затова трябва от време на време да направим нещо сами и да видим дали това ни харесва, защото ние така си мислим, или защото другите казват това.

Когато сме вътрешно спокойни, се концентрираме по-добре

Ако всеки ден отделяте поне по 20 минути за себе си, независимо дали за топла вана, за готвене, просто за излежаване или каквото и да е друго нещо, което ви харесва, ще имате повече сили и ще можете повече да се концентрирате върху това, което вършите.

Нахлуват дълбоки мисли

Доволен ли съм, щастлив ли съм, удовлетворяват ли ме отношенията ми с другите хора и трябва ли да променя нещо в живота си – тези въпроси ни връхлитат, когато сме сами. Мозъкът ни се отпуска и като приоритети изплуват мислите, за които иначе нямаме време. Постоянното движение и бързане от задача на задача не ни дава възможност да се замислим и да анализираме истинските си чувства.

Няколко съвета за бягство в усамотението:

Изключете телефоните, спрете телевизора и компютъра поне за половин ден, а още по-добре – за цял един ден

Станете рано в свободния си ден и го започнете с разходка

Затворете вратата и настоявайте за своето лично пространство, ако не искате в момента да сте с други хора

Планирайте времето, в което ще можете да останете сами със себе си и да се посветите изцяло на себе си, съветва „24 сата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

koko

преди 12 години

няма ли да напишете нещо за ГЕРБ и т.н.

15

Анонимен

преди 12 години

Повечето хора се страхуват да останат сами със себе си,затова като луди се хвърлят от едно към друго демонстрирайки висока ангажираност.За мен крайно ангажираните хора са хора лишени от вътрешна хармония.На тях не може да им се помогне

14

бибо

преди 12 години

напълно съм съгласен

fallback