Снимка: Reuters
fallback

Няма началник, чието сърце да не трепне при вида на „нощуващия“ в офиса служител. Но нека не ви успокояват обещанията за премия, защото най-вероятно ще трябва да я похарчите за възстановяването на разклатеното ви здраве.

Офисът е вторият ми дом

Повечето от нас са убедени, че парите никога не са в повече и прекарват свободното си време не за да си  починат, а за да заработят допълнително. Разбира се житийските ситуации са различни, но един ден неизбежно  ще трябва да се разплатим за тях.

Ето какво казва статистиката:

• При над 60 часа работа седмично рискът от производствени и битови травми нараства два пъти.
• Вероятността покрай премията да се сдобиете с хроничен стрес, особено ако работите без отпуска през цялата година, се увеличава със 70%.
• 2% от самоубийствата са предизвикани от т.нар. Синдром на липсата на отпуска.
• 80% от съдебните спорове са точно заради тази премия, която често така и не била изплатена.

Депресията, стресът и повишената тревожност са най-малкото, което заплашва тези, които прекарват извънредни часове в офиса или взимат работа за вкъщи. Като добавим емоционалното отчуждение и опустошеност – вечно работещата и заета майка не е най-добрата майка. А често и не е най-добрата жена. Същото важи и за мъжете. Прекаленият хъс може сериозно да навреди на физическото здраве.

На фона на нарастващата умора неизбежно се понижава имунитета, влошава се състоянието на сърдечната дейност и кръвното налягане, пише ladymail.ru.

Необходимо и достатъчно

Желанието ни да печелим повече е свързано с потребностите ни. И точно тук се коренят всичките ни проблеми. Ние все ще искаме повече и повече. От всички страни ни заливат реклами, които са насочени към примитивните ни човешки инстинкти. Купи си iPhone и ще си готин, вземи си нова кола – и блондинките ще са твои! И така до- безкрай!

В стремежа на човек да се стреми нагоре, няма нищо лошо, но трябва да помним, че потребностите ни може да станат безкрайни. А възможностите ни, както физическите, така и интелектуалните са ограничени. Психологът Олег Витренко съветва да се водим от формулата „необходимо и достатъчно“.

Ако се научим да се придържаме към нея, животът ни ще се оцвети с други цветове. Никакви пари не могат да компенсират разклатеното здрави, стреса и депресията.

Правила за безопасност

Как да се справим, ако все пак извънредният труд е необходим?

1. Ако не виждате бял ден, а в крайна сметка едва свързвате двата края, струва си да се замислите за това как да повишите квалификацията си или да смените работата.
2. Не се преработвайте – дори да сте взели допълнителна работа. Безопасният максимум е 48 часа работна седмица. Всеки час повече сериозно заплашва физическото ви и психическо здраве.
3. Много е важно да сте удовлетворен от размера на възнаграждението си за извънредната работа. Това е задължително условие, към което трябва да се отнесете сериозно.
4. Опитайте да превърнете хобито си в допълнителен доход. Определете кое най-много ви харесва да правите и действайте!
5. Задължително се наспивайте.
6. Ако работите с краен срок, никога не отлагайте до последно.
7. Помнете, че няма как да спечелите всички пари на света. Животът се състои от прости и напълно достъпни удоволствия и всичко най-ценно получаваме напълно безплатно!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

кухненски робот

преди 12 години

най е добре е хич да не я почваме....

36

Eдин Човек

преди 12 години

Най-добре ще е да се заплаща на час, а при незаплащане на труда съответните инспекции да си вършат работата. Че във фирмата в която все още работя е практика да се поемат извънредни смени, които се "компенсират" . Да се вземе отпуска или болничен е трудно понеже, неискат да наемат достатъчно хора и няма кой да покрива работата.За работещ студент като мен условията не ме удовлетворяват и предизвестието ми е факт. Само че търсенето на работа е повече от предлагането, а условията същите.

35

немаймуна

преди 12 години

34-ти Аз до сега *** освен да си бара пиш..а , да работи нещо не съм видяла. Статията е мн.добра!

fallback