Снимка: БГНЕС/ EPA

Националните ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове все още не достигат необходимото за ограничаване на катастрофалното глобално затопляне, заяви ООН в понеделник, докато страните се подготвят за следващия кръг от преговорите за изменението на климата през ноември, пише Ройтерс.

"Национално определените вноски", които вече са предоставени от страните на ООН, са достатъчни, за да намалят глобалните емисии с 2,6% от 2019 г. до 2030 г., спрямо 2% миналата година, се казва в Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата  в годишната му оценка.

Но те далеч не са достатъчни за постигане на намалението от 43%, което според учените е необходимо, за да остане в рамките на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт), предупреждава изданието.

Като част от техните задължения в Париж, нациите трябва да предоставят нови и по-силни НДК преди крайния срок през февруари следващата година, а констатациите в доклада трябва да отбележат „повратна точка“, каза Саймън Стийл, генерален секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

"Настоящите национални планове за климата не достигат на километри от това, което е необходимо, за да спре глобалното отопление да осакатява всяка икономика и да унищожи милиарди животи и поминък във всяка страна", каза той.

"Последното поколение национално определени вноски" даде сигнал за неудържима промяна", каза Стийл. "Новите "Национално определени вноски" през следващата година трябва да очертаят ясен път, за да се случи това".

Убеждаването на нациите да поставят и изпълняват по-амбициозни обещания може да зависи от успеха на преговорите за климата на COP29, които започват след две седмици в азербайджанската столица Баку.
Близо 200 страни ще обсъдят подробностите за нова глобална система за търговия с емисии, както и солиден финансов пакет от 100 милиарда долара годишно, за да помогнат на развиващите се страни да постигнат своите климатични цели.

В отделен доклад органът за наблюдение на времето на ООН заяви в понеделник, че парниковите газове са се натрупвали в атмосферата "по-бързо от всяко едно време през човешкото съществуване" през последните две десетилетия.

Концентрациите на въглероден диоксид достигнаха нов връх от 420 части на милион (ppm) миналата година, което е с 2,3 ppm повече от година по-рано, и са се повишили с 11,4% само за 20 години, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в годишната си оранжерия газ бюлетин.

Вече има признаци, че повишаващите се температури водят до опасни "обратни връзки", които допълнително ще увеличат концентрациите на парникови газове в атмосферата, предупреждава докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase