Снимка: БГНЕС/ EPA

Японската либерално-демократическа партия (ЛДП) и нейният управляващ коалиционен партньор загубиха мнозинството си на общи избори в неделя, което предизвика промени в състава на следващото правителство, пиеш Ройтерс.

Съставът на бъдещото правителство на Япония се променя в понеделник, след като избирателите наказаха опетнената от скандал управляваща коалиция на премиера Шигеру Ишиба на избори през уикенда, оставяйки нито една партия с ясен мандат да ръководи четвъртата в света - най-голямата икономика.

Несигурността изпрати валутата на йената до тримесечно дъно, докато анализаторите се подготвяха за дни или вероятно седмици на политически спорове за съставяне на правителство и евентуална смяна на лидера.

Страната е изправена пред икономически затруднения, напрегната ситуация със сигурността, подхранвана от напористия Китай и въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея, и седмица преди гласоподавателите на САЩ да се отправят към урните в поредните непредвидими избори . "Не можем да допуснем дори момент на стагнация, тъй като сме изправени пред много трудни ситуации както в нашата сигурност, така и в икономическата среда", каза Ишиба по време на пресконференция.

ЛДП управлява почти целия следвоенен период на Япония, но ето примери за моменти, в които е губила власт или е трябвало да разчита на други партии:

1983 г.
Въпреки проучванията на общественото мнение, че ще спечели спокойно, ЛДП не успя да получи мнозинство в това, което беше най-ниската следвоенна избирателна активност. За да остане на власт, тя влезе в коалиция с Новия либерален клуб, вече несъществуваща партия, създадена като отделна от ЛДП през 1976 г.. На следващите избори през 1986 г. настоящият премиер Шигеру Ишиба за първи път влиза в парламента след кратка банкова кариера.


1993 г.

Изправена пред негативна реакция заради корупционни скандали, ЛДП отново не успя да получи мнозинство. Въпреки че спечели най-много места, седем опозиционни партии - включително две, които се отделиха от ЛДП преди гласуването - сформираха коалиция и изхвърлиха ЛДП от власт за първи път от създаването й през 1955 г.


2000 г.
Шест месеца преди провеждането на изборите премиерът на ЛДП Кейзо Обучи получи инсулт и по-късно почина. Той беше наследен от Йоширо Мори, склонна към гафове фигура, която подкопа популярността на партията преди вота. На първите избори, откакто ЛДП се свърза с новосформираната Komeito, партия, подкрепяна от голяма будистка светска група, тя разчиташе на местата на Komeito, за да остане на власт. Двете партии управляваха оттогава, с изключение на краткия период, когато загубиха властта през 2009 г.

2009 г.

Демократическата партия измести коалицията безусловно по време на сътресенията на световната финансова криза. Но възприеманото от демократите неправилно справяне с масивното земетресение и цунами от 2011 г., които осакатиха атомната централа във Фукушима и други злополуки, позволиха на ЛДП да си възвърне контрола на следващите избори през 2012 г.

Демократите се разпуснаха през 2016 г., докато задната част на партията в крайна сметка се превърна в настоящата основна опозиционна Конституционно-демократическа партия на Япония и по-малка група, образуваща Демократическата партия на народа.

Ишиба разпусна парламента и свика избори малко след като пое поста министър-председател на 1 октомври, когато замени напускащия си премиер Фумио Кишида от ЛДП, пише Al Jazeera.

Крейг Марк, помощник-професор в университета Хосей в Токио, каза, че Ишиба е свикал изборите една година преди такива да се изискват съгласно японската конституция, за да хване опозицията „неподготвена и да си осигури по-солиден мандат за преследване на политическия му дневен ред“.

"Той разчита на обединяването на обществеността зад ново лице и имидж на неговата партия, след непопулярността на бившия премиер Фумио Кишида", пише Марк в списание The Conversation. Популярността на Кишида падна драстично на фона на  голям корупционен скандал,  включващ неотчетени политически средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase