Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети, придружен от съпругата си кралица Камила, пристигна в Самоа за срещата Ана Общността на нациите. Кралят беше удостоен с титлата Върховен вожд, предаде Ройтерс. Кралят пристигна в Самоа от Австралия, където беше на шестдневно посещение.  

Министър-председателката на Самоа Фиаме Наоми Матаафа и други високопоставени лица посрещнаха кралската двойка на пистата, а оркестър изсвири националния химн на Великобритания “Бог да пази краля“ (God Save the King). Крал Чарлз Трети направи проверка на почетния караул, съставен от самоанската полиция. Страната няма въоръжени сили.

Кралят, който проведе частна среща с министър-председателката на летището, е символичният държавен глава на Общността на нациите – група от 56 страни с корени в Британската империя.

Първото му посещение в Самоа съвпада с годишната среща на правителствените ръководители на тази организация.
Над половината членове на Общността на нациите са малки държави, повечето от които тихоокеански островни страни, които се борят с повишаващото се ниво на океана, причинено от климатичните промени. Очаква се лидерите да излязат с декларация за опазване на океана, а климатичните промени да бъдат ключова тема за обсъждане.

Великобритания заяви, че по време на срещата на правителствените ръководители на Общността на нациите няма да поставя въпроса за репарациите за историческото трансатлантическо робство, за които настояват страните от Карибския басейн, но е отворена към идеята за диалог с лидерите, които искат да обсъдят този въпрос.

Ленатай Виктор Тамапуа, самоански ръководител и член на парламента, каза, че планира да удостои с титлата на Върховен вожд (Tui Taumeasina) краля по време на традиционната церемония за посрещането на Чарлз Трети и съпругата му, кралица Камила, утре.

След това той ще преведе Чарлз през пътека в мангров резерват, за да му покаже там въздействието на изменението на климата върху тихоокеанските държави и техните общности.

“Така нареченият кралски прилив (наименование, с което се обозначава високата приливна вълна през пролетта в Австралия, Нова Зеландия и Тихоокеанските страни) сега е два пъти по-голям, отколкото беше преди 20-30 години и това се отразява на земите ни, като унищожава някои от зоните, които са толкова трудни за контролиране, а хората (трябва) да се преместват все по-навътре в сушата“, каза Тамапуа. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase