Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Американски служители казаха на индийските си колеги, че искат бърз резултат и повече отговорност след разследването им за индийско участие в осуетен заговор за убийство на сикхски активист в Съединените щати, според американски служител, цитиран от Ройтерс.

Индийска анкетна комисия посети Вашингтон миналата седмица, за да обсъди собствените разследвания на Индия, след като Министерството на правосъдието твърди, че служител на индийското разузнаване е ръководил планове за убийството на двойния гражданин на САЩ и Канада Гурпатвант Сингх Паннун.

„Съобщихме наистина ясно, че правителството на САЩ няма да се почувства напълно удовлетворено, докато не видим, че има значима отчетност“, каза американски служител, пожелал анонимност. „Подчертаваме, че се надяваме Индия да премине възможно най-бързо в своя процес на разследване.“

В обвинителния акт се твърди, че в началото на май 2023 г. Викаш Ядав, описан като служител на индийското правителство по това време, е работил с други в Индия и в чужбина, за да ръководи заговор срещу Паннун.
Обвиненията поставиха на изпитание отношенията на Вашингтон с Индия, които администрацията на Байдън вижда като потенциален противовес на амбициите на Китай в Индо-Тихия океан.

"Индия остава невероятно важен и ценен стратегически партньор", каза американският служител. „Ние също трябва да имаме доверие и способност да работим по много трудни проблеми като този прозрачно.“

Индия определи сикхските сепаратисти като "терористи" и заплаха за нейната сигурност. Сикхските сепаратисти настояват за независима родина, известна като Халистан, която ще бъде отделена от Индия. Бунтове в Индия през 80-те и 90-те години убиха десетки хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

АзъКанъАзъ7112136860

преди 2 часа

В ДНЕС също са индуси,нали сме наясно?

4

АзъКанъАзъ7112136860

преди 2 часа

И защо ч..и..ф..у..т.и..т..е.. Байдън,Тръмп и т..р..а..в..е..с.т.у..та. Харис НЕ ИЗХВЪРЛЯТ ИНДИЙЦИТЕ? Отговорът е лек! Защото индуси,ако и да са от малко по-висша каста индуси не изхвърлят,ако и последните да са от по-низша класа.

3

Acaн бaжga

преди 2 часа

Cokepec вaaa, Cyнak...

fallback