Снимка: БГНЕС/ЕРА

Намушкванията с нож се превърнаха не просто в проблем, а в пандемия във Великобритания. През миналата година e имало над 50 000 престъпления с остри предмети, като 244 души са изгубили живота си, съобщава Нова тв. 101 от убийствата са извършени с кухненски ножове, които младежите вземат от вкъщи, когато излизат на улицата.

Заради филми и интернет обаче все по-популярни стават и така наречените зомби ножове с дълги и назъбени остриета.

Хиляди зомби ножове бяха предадени в английската полиция през последния месец, след като във Великобритания влезе в сила закон, с който се забранява носенето им. В борбата срещу увеличаващите се намушквания по улиците британските власти започнаха да привличат дори хора, участвали в такива престъпления.

Едномесечната амнистия за доброволно предаване на опасни ножове изтече. Английската полиция е получила хиляди, но основно от търговци, които вече няма как легално да ги продават, а не от притежатели.

"Никога не съм носил голям зомби нож, защото това не е никаква защита. Той е голям колкото крака ми и дори не знам как тези хлапета успяват да го скрият под дрехите си. Това е нещо като мода. Тук влияние имат социалните медии и хората, с които общуваш и си казваш: “О, приятелят ми има нож! Значи и аз трябва да имам”. Това е опит да си част от бандата. Хората носят ножове по различни причини – не е само заради едно нещо, което можеш да определиш и да започнеш да се бориш с него. Трябва да погледнеш по-голямата картина", твърди Уил, който е бил намушкван и сега работи с младежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase