Снимка: Pixabay

Изследване на икономическия мозъчен тръст в Обединеното кралство предполага, че три държави в Европа ще видят най-голямо увеличение на дела на милионерите до 2028 година. Турция, Русия и Швеция са европейските страни, които ще видят най-голямо увеличение на дела на милионерите до 2028 г., според проучване на британския икономически мозъчен тръст Adam Smith Institute.

Констатациите от доклада Millionaire Tracker на Института, който разглежда богатствата на 36 нации, включително САЩ, Япония, Франция, Германия, Италия и Унгария, предполагат, че Тайван ще види най-голямо увеличение от всички, с 51%.

Турция е най-добре представящата се европейска държава с прогнозирано увеличение от 34% в дела на онези, които ще имат повече от 1 милион долара (915 000 евро) нетно богатство във всички класове активи, включително пари в брой, акции, собственост и частна пенсия средства.

Турция задава темпото на европейските страни

Данните от доклада на UBS Global Wealth Report за 2024 г., които бяха използвани за подпомагане на създаването на класацията, подчертават забележителния растеж на личното богатство на Турция.

“Турция се откроява със зашеметяващ ръст от над 157% в богатството на възрастен между 2022 г. и 2023 г., оставяйки всички други нации далеч назад. Най-близките са Катар и Русия с увеличение от близо 20%, следвани от Южна Африка с малко над 16 % и Израел с 14%“, се казва в доклада, съобщава Euronews.

Възходът в Турция е въпреки инфлацията в страната, която в момента е впечатляващите 72%, според бизнес телевизията CNBC. Високата инфлация е катастрофална за много от 85-милионното население на страната, значително намалявайки тяхната покупателна способност. Но за турците, които притежават активи като домове, тяхното богатство е нараснало, тъй като инфлацията повишава стойността на тези притежания.

Въпреки продължаващата война в Украйна и мащабните икономически санкции, Русия се прогнозира да създаде втория най-голям дял милионери на континента, с 23% увеличение.

Обединеното кралство и Холандия

Обединеното кралство и Холандия са двете най-ниско класирани нации от 36-те анализирани, като и двете страни се прогнозират да загубят милионери като процент от населението си. Изследването предполага, че Обединеното кралство ще загуби 20% от своите милионери до 2028 г., като Холандия ще загуби 5%.

Единствената друга страна, за която се прогнозира намаляване на дела на милионерите, е Саудитска Арабия, която се очаква да отбележи спад от 3%.

Институт “Адам Смит” свежда прогнозираното намаляване на милионерите в Обединеното кралство до комбинация от фактори, включително високи данъци и култура, която не е склонна да подкрепя тези, които създават богатство.

Икономическата тежест не гарантира успех

Мощните икономики в Европа, Германия и Франция, се предвижда да отбележат ръст от 15% и 14%, което ги поставя в долния край на класацията.

Само с 2% увеличение Гърция е сред най-ниско класираните страни в доклада. Само Обединеното кралство, Холандия, Саудитска Арабия (-3%) и ОАЕ (1%) са класирани под него.

Предвижда се глобалните икономически гиганти, САЩ и Китай, да отбележат скромен растеж до 2028 г. Анализатори от Института “Адам Смит” предполагат, че САЩ ще отчетат 12% увеличение, докато Китай, втората по големина икономика в света, ще претърпи ръст от 8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase