Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Британският външен министър Дейвид Лами призова за подновяване на диалога между Лондон и Пекин и "повече дипломация", в края на посещение в Китай, предаде Франс прес.

Китай и Великобритания се стремят да възстановят връзките си, които през последните години се обтегнаха поради репресиите на Пекин в областта на сигурността в Хонконг и опасенията относно правата на човека, особено в Синцзян-уйгурския окръг.

Новото лейбъристко правителство в Лондон е подложено на натиск да повдигне въпроса за нарушенията на правата на човека пред Китай, но също така и да поддържа връзки с основен търговски партньор. Вчера Лами се срещна в Пекин с китайски представители, включително с колегата си Ван И, преди да отпътува за Шанхай.

"Мисля, че се нуждаем от повече дипломация, а не от по-малко. Ето защо е толкова важно да бъда тук като британски външен министър и защо ще трябва да продължа да се връщам", заяви Лами.

"Политиката на Великобритания в миналото, при предишното правителство, не беше последователна и това, което чувам, е, че се нуждаем от последователен подход", подчерта той пред медиите.

Лами заяви, че е оказал натиск върху китайските си домакини по въпроси като Хонконг и Синцзян-уйгурския автономен район, където живее мюсюлманско малцинство, обвиняващо Пекин в преследване, както и Тайван. Лондон е "обезпокоен от напрежението, което наблюдаваме в Тайванския проток, тъй като това не е в интерес на международната общност", подчерта външният министър.

"Има ценности, има области, в които британското правителство и нашият културен подход ще се различават от тези на Китай, и има важни области на националната сигурност, в които винаги ще поставяме националните интереси на Великобритания на първо място", добави Лами. Но има и "области, в които можем да си сътрудничим и да работим съвместно с китайците", отбеляза той.

Китайският външен министър е заявил пред Лами, че Пекин и Лондон, като постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и водещи световни икономики, трябва да поддържат водения от ООН световен ред, да си сътрудничат по глобалните предизвикателства и да бъдат партньори в постигането на национално развитие, предаде Синхуа. Китай е готов да работи с Великобритания, следвайки консенсуса, достигнат от лидерите на двете страни, спазвайки взаимното разбирателство и уважение.

Пекин е готов и да превърне отвореното сътрудничество в основна тема, да задълбочи стратегическата комуникация, да насърчи практическото сътрудничество и да тласне отношенията между Китай и Обединеното кралство към нов етап на стабилно развитие, подчерта Ван. Той обаче отбеляза, че делата на Тайван и Хонконг са вътрешни работи на Китай и напомни, че ненамесата във вътрешните работи е основен принцип на международните отношения. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 час

Коги слезе от клона, кога министър на Британската империя стана?!

14

Анонимен

преди 1 час

Този чиними се не е англосакс, ха, ха, ха.

13

абе

преди 1 час

абе, тоя избеления ли е британски министър? не може да бъде!

fallback